ODLUČNO ‘NE’ SAD-u: Evropska komisija zakonom zabranjuje kompanijama da sprovode sankcije Iranu

Evropska komisija će sutra pokrenuti proces aktivacije zakona koji zabranjuje evropskim kompanijama da se povinuju sankcijama SAD-a protiv Irana i kojim se ne priznaju bilo kakve odluke suda kojima američke mjere stupaju na snagu.

Evropska komisija zabranjuje kompanijama da sprovode sankcije Iranu

Predsjednik Komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je dužnost Evropske komisije da zaštiti evropske firme.

“Sada moramo da djelujemo i zato pokrećemo proces aktiviranja ‘statuta blokiranja’ iz 1996. godine. To ćemo da uradimo sutra u 10.30 časova”, rekao je Junker na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera EU u Sofiji.

Junker je dodao da je Komisija odlučila da dozvoli Evropskoj investicionoj banci da omogući ulaganja evropskih komanija u Iranu i da će Komisija nastaviti da sarađuje sa Iranom.

Tusk: EU će se pridržavati sporazuma s Iranom

Evropska unija pridržavaće se nuklearnog sporazuma s Iranom, a izvršni predstavnici zemalja-članica EU u Briselu odbraniće ako bude trebalo interese evropskih kompanija koje posluju sa Teheranom zbog sankcija SAD, rekao je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“Što se tiče iranskog nuklearnog sporazuma, saglasili smo se jednoglasno da EU ostaje privržena sporazuma sve dok Iran ostaje u potpunosti saglasan s njim. Komisiji je dato zeleno svjetlo da bude spremna da djeluje gdje god budu evropski intersi pogođeni”, rekao je Tusk u Sofiji, prenijela je agencija Rojters.

Rute: SAD su napravile glupost povlačenjem iz nuklearnog sporazuma

Holandski premijer Mark Rute kritikovao je američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, poručivši da je tom odlukom napravljena glupost.

Rute boravi u Sofiji gdje se održava Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, a tom prilikom se, odgovarajući na pitanja holandskih novinara, dotakao nedavne odluke američkog predsjednika.

“Odluka Sjedinjenih Američkih Država  da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom je glupost. I kada je riječ o drugim temama, SAD samostalno pravi korake ne uzimajući u obzir svoje saveznike. To nije dobro”, kazao je Rute.

Dodao je kako je Europska unija u više navrata upozoravala SAD, prenosi Anadolija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj