THERESA MAY U SKOPLJU: Važno je da se udružimo protiv Rusije

Premijerka Velike Britanije Theresa May izjavila je danas u Skoplju da je važno da se spriječi utjecaj Rusije i u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Slikovni rezultat za theresa may skopje

“Rusija pokušava da utječe, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje Zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, cyber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas”, rekla je May na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Upravo zbog toga, rekla je May, kako na Samitu u Sofiji tako će i na Samitu u Londonu u junu glavna tema biti sigurnost u regionu i ruski utjecaj na njega, prenijela je agencija Makfaks.

May je rekla Zaevu da Makedoniju podržava na evroatlantskom putu i u rješavanju spora oko imena i istakla da je tu brzo rješenje više nego potrebno, jer je od posebnog značaja za dvije susjedne zemlje.

“Konflikti iz prošlosti znaju ponekad da budu teški, ali jednom zauvijek moramo da se suočimo s njima. S dobrom voljom svi možemo da odemo naprijed”, rekla je britanska premijerka.

Tereza May je prvi premijer Velike Britanije koji je došao u zvaničnu posjetu Makedoniji nakon osamostaljivanja. Tony Blair bio je u Makedoniji 1999. godine zbog krize s izbjeglicama s Kosova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj