MIGRANTI VRAĆENI U KANTON SARAJEVO: Komesar MUP-a HNK izdao naredbu da se zaustave autobusi, navodno po nalogu Vlade

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaustavilo je konvoj izbjeglica koje su krenule ka Izbjegličkom centru u Salakovcu i to po nalogu Vlade HNK. Konvoj sa migrantima, koji su jutros krenuli iz Sarajeva ka centru u Salakovcu se vratio kroz tunel Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo.

To je raspad ustavno-pravnog sistema. Ja to nisam nikad vidio! Predsjedništvo BiH mora da vidi nešto hitno. Kako će HNK zabraniti da institucija BiH u svoj objekat dolje smjesti izbjeglice? Ovo je pitanje funkcioniranja ustavno-pravnog sistema, to je pitanje Predsjedništva BiH sada, da vide hoće li se poštovati ustavno-pravni sistem u ovoj državi ili neće. To je izvan mog resora. To nema veze sa sigurnošću. To je klasična politika i nepoštivanje Ustava BiH i institucija BiH. Šta to sada znači, da imamo dolje instituciju, a ne možemo je koristiti – kazao je Mektić.

Iz Crvenog križa FBiH su nam rekli kako su uključeni u pitanje transporta izbjeglica.

Naši ljudi su otišli jutros da organiziraju tehnički dio, da podignu šatore, a Crveni križ Grada Mostara je trebalo da kuha obroke svaki dan. Niko od naših nije u pratnji sa migrantima. Sa njima su iz UNHCR-a i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prvi put čujemo za probleme, nadamo se da nije istina – rekli su nam u Informativnoj službi Crvenog križa FBiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj