NA SAMITU O BALKANU NAJVIŠE O TRUMPU! EU se iznenada našla u savezu sa Rusijom, Kinom i Iranom, a protiv svog velikog atlantskog brata

Približavanje Balkana Evropskoj uniji teče rutinski, a pošto nije bilo ničega o čemu je na samitu u Sofiji trebalo da se odlučuje, lideri EU mogli su u potpunosti da se posvete Trampu, ocjenjuje “Dojče vele”.

Kako se navodi, budući da na Balkanu nema ničeg novog, rezultat samita se može sažeti u to da je “EU obećala da će šest država jednom biti primljene u klub blagostanja i stabilnosti, a kandidati da će učiniti sve što je potrebno kako bi ispunili stroga pravila tog kluba”.  U većini starih članica je želja da prihvate nove države, a time i nove probleme prilično mala, navodi “DW” uz citat “nove zvijezde EU” francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je rekao da prije nego što EU primi nove članice, mora da riješi svoje probleme, odnosno implementira njegove prijedloge reformi.

Osim toga, ističe njemački servis, Španija koči i hoće prijem novih samo ako se status Kosova definiše tako da pobunjeni Katalonci priznanje Kosova kao države ne mogu da iskoriste kao primjer protiv Madrida, uz ocjenu da je to komplikovano i da će trajati dugo. Zbog toga će zemlje-kandidati morati i dalje da ulažu napore i budu strpljive, a EU im je još privlačna – zbog finansijske pomoći i političke solidarnosti. 

Međutim, Rusija i Kina su spremne da ulete, ukoliko u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Albaniji popusti oduševljenje za EU.

S obzirom na to da Balkan trenutno ne krije nikakva iznenađenja, EU je mogla da se usredsredi na svog novog “neprijatelja” – američkog predsjednika Donalda Trampa, piše “DW” navodeći da lideri Unije nikada tako žestoko nisu kritikovali aktuelnog predsjednika SAD.

Njegova politika je nerazumljiva i pogrešna, avanturistička i potpuno nesolidarna, a Angeli Merkel, Emanuelu Makronu, Terezi Mej i ostalima to je odavno jasno, a sada su to i javno rekli i dogovaraju se o kontramjerama.

Mogućnosti EU da se bori protiv američke ekonomske sile bi trebalo sada  iskoristiti, jer postoje granice, čak i kada se radi o bivšim prijateljima – to je bila jasna i tačna poruka iz Sofije, ali pitanje je da li će tako “nakostriješena EU” ostaviti ikakav utisak na “alfa-mužjaka” u Bijeloj kući, ocjenjuje “DW”.

“Za EU bi bilo dobro kada glavu ne bi zabila u pijesak i kada bi organizovala bar malo otpora prema Bijeloj kući. Evropljani su se odjednom našli u savezima sa Rusijom, Kinom i Iranom, a protiv svog velikog atlantskog brata. To je prije Trampa bilo nezamislivo”, navodi se u tekstu “DW”.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Damir

    Kada ste vi ovo govorili aferim.

    Reply

Komentiraj