TRUMP ZAPRIJETIO SJEVERNOJ KOREJI ‘LIBIJSKIM SCENARIJEM’: “Pogledajte što smo napravili Libiji i Gaddafiju – bilo je to potpuno desetkovanje, a isto će se dogoditi i Sjevernoj Koreji ako ne prihvati dogovor”

Kada je prije nekoliko dana američki savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao kako bi se u slučaju Sjeverne Koreje mogao primijeniti “libijski model” onda je mislio na dogovor iz 2003. kada je pokojni libijski predsjednik Muammar Gaddafi naivno pristao riješiti se opasnog naoružanja i potencijalnog razvoja nuklearnog arsenala u zamjenu za podizanje sankcija (znamo kako je to završilo nekoliko godina kasnije).

No, Trump očito toga nije svjestan pa je mislio kako Bolton misli na NATO agresiju protiv Libije iz 2011. te je po tom pitanju komentirao: “Taj model, ako pogledamo primjer Gaddafija, bilo je potpuno desetkovanje. Ušli smo unutra i porazili ga. Taj model bi mogao stupiti na snagu i sada ako ne postignemo dogovor, vrlo vjerojatno. No, ako postignemo dogovor, mislim da će Kim Jong Un biti jako, jako sretan”, rekao je Trump za vrijeme sastanka s generalnim tajnikom NATO-a.

Šta je Bolton rekao?

Čini se da je i Sjeverna Koreja  Boltonove riječi izgovorene potkraj travnja doživjela kao prijetnju i povod da odustane od pregovora o nuklearnom razoružanju. Doduše, on nigdje nije ni jednom riječju spomenuo Sjevernu Koreju niti da bi se tamo mogao srušiti Kim Jong Unov režim na sličan način, štaviše, u razgovoru za CBS rekao je da treba graditi povjerenje i ojačati bilo kakve napore u cilju nuklearnog razoružanja.

“Ono što želimo vidjeti od njih je dokaz da su to doista učinili, a ne da je to pusta retorika”, rekao je Bolton i dodao:

“Jedna stvar koju je Libija učinila i zbog koje smo prevladali skepticizam jest da su dopustili američkim i britanskim promatračima pristup svim pogonima i spremištima s nuklearnim oružjem. Zato se nismo morali oslanjati na međunarodne mehanizme, nego smo imali pristup kao nikad prije.”

Ono što Bolton nije spomenuo jest da je Sjeverna Koreja već odbila takvu shemu temeljenu na libijskom modelu još prije 10 godina. Sjedinjene Države predložile su još 2008. godine postupak provjere Pyongyanga koji se temeljio na inspekcijskim procesima prethodno korištenim u Libiji. No, Sjeverna Koreja prigovorila je na dva ključna elementa tog plana: uzimanje uzoraka i posjete neprijavljenim objektima.

No, bez obzira na to, može li uopće Libija poslužiti kao model za Sjevernu Koreju, i može li se primijeniti isti model kakav su Sjedinjene Države primijenile na Gaddafija 2003. i 2004. da se odrekne nuklearnog oružja? Pristanak ovisi očito o tome koga se pita.

Drugim riječima, Trump Kimu otvoreno prijeti “Gaddafijevom sudbinom”. Sve ovo više izgleda kao američki ultimatum, a ne mirovni proces i neće čuditi ako Sjeverna Koreja odustane od summita 12. lipnja koji bi se trebao održati u Singapuru, ako ne i od cijelog pregovaračkog procesa koji je do prije nekoliko dana izgledao optimistično.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj