CVIJEĆE ZA NAJMOĆNIJU ŽENU SVIJETA! Merkelova u Sočiju sa Putinom: Dobri odnosi sa Rusijom su naš strateški cilj

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Soči, gdje su je dočekali ruski premijer Dmitrij Medvedev i predsjednik Vladimir Putin koji joj je poklonio cvijeće. Putin je dočekao Merkelovu na ulazu u rezidenciju u Sočiju i poklonio joj buket krem ruža, kao i frezija i drugog cvijeća pastelnih boja, prenosi agencije. Fotografiju je objavio TV kanal Rosija 24.

Putin i Medvedev su, dočekavši njemačku delegaciju u rezidenciji u Sočiji, nakratko porazgovarali sa kancelarkom Merkel na ruskom.  Kancelarka je Medvedevu čestitala na formiranju novog kabineta, dok je on odgovorio da se raduje novoj saradnji sa njemačkom vladom.

Merkelova je nakon sastnaka sa Putinom u Sočiju rekla da je strateški interes Njemačke  da održava dobre odnose sa Rusijom. Istakla je da takvi odnosi nisu protivni nastavku čvrstog transatlantskog prijateljstva. Ona je naglasila da postoji potreba za nastavkom transportovanja gasa preko Ukrajine čak i poslije završetka gradnje gasovoda “Severni tok 2”, koji će zaobići tu zemlju.

“Sjeverni tok 2 nema veze sa politikom”

Ruski predsjednik je rekao da projekat gasovoda Sjeverni tok 2 nema nikakve veze sa politikom već da je to isključivo komercijalni projekat. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel istakao da će Rusija nastaviti da izvozi gas preko teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.

Berlin spreman da podrži politički proces u Siriji

Neophodno je pokrenuti politički proces u Siriji i Nemačka je spremna da promoviše takav proces, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je tokom konferencije za novinare nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju naglasila da je politički proces u Siriji “očajnički potreban” i da je Berlin spreman da ga podrži.

Merkelova je rekla da je zabrinuta zbog odredbe u kojoj se navodi da će oni Sirijci koji nisu u određenom vremenskom roku dobili pravo na imovinu u Siriji izgubiti svoje pravo na to, javio je TASS. Putin je ranije izjavio da bi evropske zemlje trebale da pomognu u ponovnoj izgradnji Sirije ukoliko žele da se izbjeglice vrate u tu zemlju.

Rusija je osporila stav EU da bi Zapad trebao da se usredsredi samo na humanitarnu pomoć, a da ne obezbijedi novac za ponovnu izgradnju Sirije, sve dok sirijski predsjednik Bašar el Asad ne “podijeli” vlast sa opozicijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Sočiju, poslije sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da Njemačka, Francuska i Velika Britanija ostaju pri stavu da treba poštivati sporazum sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj