DOK PUIGDEMONT ČEKA ODLUKU O IZRUČENJU: Katalonski predsjednik u novu vladu uključio ministre koji su još u zatvoru

Novi predsjednik Katalonije formirao je novu katalonsku vladu koja uključuje dvojicu bivših ministara koji se nalaze u zatvoru i dvojicu koji se nalaze u egzilu od pokušaja secesije od Španjolske.

Pobornik neovisnosti Katalonije, Quim Torra, koji je prisegnuo u ponedjeljak, objavio je u subotu odluku o imenovanju članova nove vlade, no Madrid bi je mogao blokirati.

Predsjednik Katalonije ujedno je i predsjednik regionalne vlade.

Dvojica u zatvoru

Španjolska vlada i dalje ima vlast nad Katalonijom, uvedenu 27. listopada prošle godine zbog proglašenja neovisnosti koja nije zaživjela, i dovodi u pitanje legalnost imenovanja ministara koji se nalaze u španjolskom zatvoru ili u egzilu u inozemstvu.

Od 13 “savjetnika” regionalne vlade, dvojica, Jordi Turull i Josep Rull, nalaze se u zatvoru nedaleko od Madrida. A Toni Comin i Lluis Puig žive u egzilu u Belgiji kamo su pobjegli s bivšim predsjednikom Carlesom Puigdemontom nakon pada regionalne vlade.

Turull i Rull objavili su na Twitteru da prihvaćaju dužnosti.

Quim Torra, izabran za predsjednika u ponedjeljak u katalonskom parlamentu, Puigdemontov je izbor. On se i dalje smatra “legitimnim predsjednikom” Katalonije.

Puigdemont u Njemačkoj čeka odluku suda o španjolskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Španjolska mu želi suditi zbog “pobune” zajedno s drugim separatistima koji su sudjelovali u pokušaju secesije.

(Global CIR /Agencije)

Komentiraj