MOGAO BI DODATNO RAZBJESNITI PALESTINCE: Trumpova administracija u junu će objaviti bliskoistočni mirovni plan

Trumpova administracija namjerava objaviti svoj dugo odgađani mirovni plan za Bliski istok u narednom mjesecu, u jeku strahovanja da bi mogla dodatno razbjesniti Palestince ukidanjem finansiranja humanitarnih i razvojnih projekata na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze vrijednih više miliona dolara.

Pet američkih zvaničnika i kongresnih savjetnika saopćili su da administracija namjerava objaviti mirovni plan sredinom ili krajem juna, neposredno nakon okončanja svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, iako su upozorili da bi njegovo tempiranje moglo zavisiti od dešavanja u regiji.

Oni tvrde da su glavni tvorci plana,Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner i specijalni američki izaslanik za Bliski Istok Jason Gtreenblatt, već počeli da diskretno obavještavaju najbliže američke saveznike o detaljima plana.

 

Malo je, međutim, vjerovatno da će Palestinci prihvatiti takav plan jer tvrde da se gomilaju dokazi o jednostranoj američkoj politici na Bliskom istoku o naklonosti Washingtona prema Izraelu. Američki saveznici u Evropi i u regiji Zaliva također su kritikovali Trumpovu administraciju zbog takvog pristupa.

Administracija se opire zahtjevima iz Kongresa da potpuno zatvori ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu jer Greenblatt i Kushner žele da ostave otvorenim taj kanal komunikacije u slučaju da Palestinci pokažu spremnost da uđu u nove pregovore s Izraelom na osnovu američkog plana.

Zatvaranje ureda naredio je bivši državni sekretar Rex Tillerson u novembru prošle godine, ali je administracija dopustila da ostane otvoren iz praktičnih razloga.

 

(Global CIR /Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj