ŠTRAJK NA POZIV SEPARATISTA: U Kašmiru zatvorene radnje u znak protesta zbog dolaska Modija

Radnje, poslovni prostori i škole zatvoreni su u indijskom dijelu Kašmira u znak protesta zbog današnje posjete premijera Indije Narendre Modija tom spornom regionu. Zvaničnici su kazali da je Modi stigao danas u Kašmir zbog nadgledanja radova i saobraćajnih projekata, navodi agencija AP.

Separatističke grupe koje dovode u pitanje suverenitet Indije u Kašmiru pozvale su na cjelodnevni štrajk i marš ka komercijalnom centru i glavnom gradu Srinagaru u znak protesta zbog Modijeve posjete. Vladine snage upozorile su građane da ne napuštaju svoje domove u centru Srinagara, kako bi spriječile proteste, piše AP.

Kašmir je na kraju britanske kolonijalne vlasti podijeljen između Indije i Pakistana. Obje strane polažu pravo na njegovu teritoriju, što je bio uzrok dva od tri rata koji su međusobno vodile od proglašenja nezavisnosti 1947. godine.

Pobunjeničke grupe se bore da dio Kašmira s muslimanskom većinom dobije nezavisnost ili da se pripoji Pakistanu. Za skoro 30 godina tog neproglašenog rata poginule su desetine hiljada ljudi, uglavnom civila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj