ERDOGAN DOPUTOVAO U BiH: U Sarajevu planirani brojni sastanci i događaji

Avion s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. 

Erdogana je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Erdogan će posjetu BiH početi sastankom u Predsjedništvu BiH. Nakon zajedničke fotografije najavljen je têtе-à-têtе predsjedavajućeg Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Turske kao i sаstаnаk dеlеgаciја dvije zemlje.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Erdoan je u Sarajevo stigao s delegacijom ministara koji će s bosanskohercegovačkim kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji. Danas će između ostalog biti potpisano i pismo namjere za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi trebala finansirati Turska.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoan klanjati akšam-namaz.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra, gdje će biti upriličen 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Autobusi s turskim državljanima stigli su u Sarajevo ranije danas uoči današnjeg mitinga Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Uglavnom se radi o Turcima koji su stigli iz Njemačke i Holandije, a procjenjuje se da će na skupu u Zetri prisustvovati 15.000 ljudi. Dolazak pristalica Erdoana osiguravaju jake policijske snage MUP-a KS.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj