HARADINAJ OPUŠTEN: “Priznanje posljednji korak, ako se Srbiji čeka, čekat ćemo”

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom “desit će se prema ustavu i zakonima Kosova”, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Čuli smo i visoke zvaničnike EU kada su rekli da formiranje ZSO mora da se desi u skladu sa kosovskim zakonima”, rekao je Haradinaj u emisiji “Debata” na Radio-televiziji Kosova.

On smatra da u procesu normalizacije odnosa izmedu Prištine i Beograda ima još dosta toga da se uradi, ali da je napravljen veliki korak.

“Kosovo je dosta uradilo za prava Srba, sada je vrijeme za konačno pomirenje, političko pomirenje, inače to što se desilo ne može se zaboraviti niti oprostiti”, rekao je Haradinaj.

Kaže da su formiranje ZSO i priznanje Kosova od strane Srbije dva odvojena pitanja.

“To su odvojena pitanja. Prvo se dešava na Kosovu i tiče se samo Kosova. Formiranje ZSO je pitanje koje treba da se riješi u skladu sa ustavom i zakonima Kosova kako predviđa sporazum”, rekao je Haradinaj.

On navodi da “pitanje priznanja država mora da bude obostrano, ono se tiče i Srbije i Kosova”. 

“Priznanje između dvije države posljednji je korak koji se mora desiti, i očekujemo da se to desi što prije, ali ako se Srbiji čeka, možemo da čekamo i mi”. 

Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova i zbog toga se mora naći “zajednicko rješenje”, zaključio je Haradinaj, prenela je RTK na srpskom jeziku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj