KINEZI ĆE KUPOVATI VIŠE AMERIČKE ROBE! SAD i Kina postigle dogovor o smanjenju deficita u trgovini

SAD i Kina saglasile su se da će preduzeti mjere za smanjenje američkog trgovinskog deficita u robi tako što će Peking kupovati više američke robe, posebno poljoprivredne i energetske proizvode, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Postignut je konsenzus o preduzimanju efikasnih mjera za značajno smanjenje trgovinskog deficita Amerike u robi sa Kinom. Da bi se ispunila povećana potražnja Kina će značajno povećati kupovinu američke robe i usluga i time će biti podržan rast i zaposlenje u SAD”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Kina izmijeniti zakone i regulative kako bi omogućila dodatni uvoz iz SAD-a. Ovim saopštenjem su zaključeni zajednički razgovori dvije zemlje u kojima su učestvovali američki i kineski zvaničnici.

Međutim, kako će se dogovor odraziti na EU koja je pogođena Trampovim mjerama prema Rusiji –  prije svega projektu Sjevernog toka 2, ali i prema Iranu – zbog povlačenja iz nuklearnog ugovora, ostaje da se vidi. Prve naznake pokazuju da će Kina biti veoma obazriva prema Trumpovoj administraciji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj