PREGOVORI O BREXITU STIGLI I DO SVEMIRA: Brisel odsijeca Britanju od ‘sigurnosnih modula’ navigacionog sistema ‘Galileo’

Pregovori o Brexitu  stigli su i do svemira, jer EU i Velika Britanija pregovaraju i o pravima koja će London imati na skupi sistem satelitske navigacije “Galileo” i njegove bezbjednosno osjetljive informacije.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije je danas rekao da je  Velika Britanija, odlukom da napusti Uniju, prekinula veze i s “Galileom”, o kojima može ponovo pregovara da samo kao “treća zemlja” izvan EU, i pod manje povoljnim uslovima.

Barnije nije rekao koliko bi ti uslovi bili bliski uslovima koje uživaju članice EU.

“Nijedna odluka nije donesena o budućoj saradnji Velike Britanije i ‘Galilea’. Očigledno je da će biti saradnje Velike i Britanije i ‘Galilea’, očigledno, kao što je imaju SAD ili Norveška”, rekao je Barnije novinarima.

EU igra grubo

Svođenje na, u najboljem slučaju, “prijateljsku treću zemlju”, naljutilo je britansku vladu koja to vidi kao taktiku u pregovorima koji treba da budu okončani do jeseni, da bi izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta 2019. protekao glatko.

Britanski ministar za nauku Sem Gjimah je za BBC rekao da je Velika Britanija “pomogla razvijanje sistema ‘Galileo’ ” i da želi da bude “dio bezbjednosnih elemenata sistema”, kao i da britanske firme imaju fer uslove za ugovore vezane za “Galileo”.

“EU igra grubo”, rekao je Gjimah.

Barnije je, međutim, rekao da je Velika Britanija, kao članica EU, učestvovala u donošenju jednoglasne odluke da “nekim informacijama treba zaštiti članice”.

Treća država

Sistem “Galileo” ima neke sigurnosne aspekte koje samo članice EU mogu da koriste u cjelosti. “Treće države” i njihove firme ne mogu da učestvuju u razvijanju sigurnosnih modula, rekao je Barnije.

“Odluke imaju posljedice”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, dok su ona i Barnije istakli da je London odlukom o Brexitu odlučio da odjednom napusti oko 750 međunarodnih sporazuma.

Glavni evropski pregovarač također izražava žaljenje zbog sporosti pregovora o Brexitu, i upozorio je da se bliži za to ključni samit EU, krajem juna.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] PREGOVORI O BREXITU STIGLI I DO SVEMIRA: Brisel odsijeca Britanju od ‘sigurnosnih modula&#8217… […]

Komentiraj