SITUACIJA NA HAVAJIMA PRERASLA U KATASTROFU! Komadi rastopljenih stijena lete posvuda, lava ‘pojela’ autoceste i slijeva se u okean

Vulkan Kilauea na havajskom Big Islandu posljednjih je dana postao još opasniji, rijeke rastopljenih stijena ulijevale su se u nedjelju u ocean, a nove probleme predstavljaju i komadi rastopljenih stijena koje lete posvuda te su uzrokovale i prvu veću ozljedu.

Lava je pojela i autoceste te otiče u ocean, a klorovodična kiselina u kombinaciji s staklenim česticama u zrak može dovesti do oštećenja pluća i iritacije očiju i kože, što je još jedna opasnost za stanovnike, priopćila je havajska Civilna obrana. Havajski vulkanski opservatorij kaže da su se emisije sumpornog dioksida također utrostručile.

Joseph Kekedi, uzgajivač koji živi i radi oko 5 km  od mjesta odakle lava ulijeva u more, kazao je da stanovnici ne mogu učiniti puno, ali mogu ostati informirani i biti spremni da se podivljalom vulkanu maknu s puta.

– Ovo nas priroda još jednom podsjeća tko je šef, rekao je Kekedi.

Kekedi je kazao kako su većina njegovih susjeda optimistični. Ima prijatelja koji su izgubili kuće kada je lava potresla grad Kalapana devedesetih godina prošlog stoljeća, međutim opet su je izgradili, i ponovno pronašli dobar život.

Znanstvenici kažu kako ne znaju koliko će dugo trajati erupcija. Vulkan je otvorio više od 20 otvora, uključujući i četiri koji su se spojili u jednu veliku pukotinu. Tijek se ubrzao nakon što je prošlog tjedna počela izlaziti nova lava iz tla. Svježija lava je toplija i sklona je kretanju brže od starie koja je ranije bila pokrenuta. Znanstvenici kažu da je starija lava vjerojatno iz magme koju Kilauea čuva pod zemljom otkako je vulkan zadnji put eruptirao 1955. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj