SKUPOVI U STRAZBURGU I LYONU: U Francuskoj održani protesti podrške Palestini

U Francuskoj su organizirani protesti podrške Palestini i Kudsu/Jerusalemu. Demonstracije čiji je organizator ”Palestinska platforma“ organizirane su u Strazburgu i Lyonu.

Povezana slika

Oko dvije hiljade ljudi okupilo se na demonstracijama u Strazburgu tokom kojih su učesnici podsjetili na izraelske napade na Palestince 14. maja u kojima je ubijeno 65 Palestinaca, a oko tri hiljade ranjeno. Predstavnici ”Palestinske platforme” osudili su nasilje izraelskih snaga nad Palestincima i zatražili privođenje odgovornih pred lice pravde.

Istakli su kako je ovaj masakr u Pojasu Gaze, koja je posljednjih nekoliko godina postala zatvor otvorenog tipa, dokaz rušenja i politike terorizma koju vodi režim izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Demonstranti su uzvikivali slogane ”Palestina će živjeti, Palestina će pobijediti”, ”Podrži Palestinu, reci stop masakru”, ”Svi mi smo Palestina” i tome slično.

Na protestima u Lyonu učestvovalo je oko 500 ljudi, a organiziran je na trgu Terreauxu. Na demonstracijama su istaknute zastave Palestine i Francuske, a učesnici su pozvali međunarodnu zajednicu i francusku administraciju da ne bude nijema pred izraelskim masakrima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj