TALIJANSKI POPULISTI SE DOGOVORILI: Liga i Pet zvijezda najavili formiranje Vlade, ime premijera otkrit će u ponedjeljak popodne

Čelnik talijanske Lige Matteo Salvini u nedjelju je objavio da je postignut dogovor s pokretom Pet zvijezda (M5S) o sastavu nove talijanske vlade koji će u ponedjeljak biti predstavljen predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Premijer neće biti stranački prvak

“Postigli smo dogovor o čelniku i ministrima i očekujemo da nitko neće staviti veto na izbor koji predstavlja volju većine Talijana”, naglasio je Salvini, dodavši kako premijerom neće postati ni on niti predsjednik M5S-a Luigi Di Maio.

Liga i M5S su u petak predstavili “ugovor o vladi” koji okreće leđa politici štednje i “naredbama” Bruxellesa i obećava snažnu borbu protiv korupcije, svih vrsta delikvencije i imigracije. No misterij o budućem premijeru mogao bi biti otkriven tek u ponedjeljak poslijepodne.

Stotinu tisuća članova stranke izglasalo program

Dvojica čelnika su u nedjelju dva sata razgovarali u Rimu, daleko od novinara. Prema pisanju medija, obojica će postati ministri. Salvini će preuzeti ministarstvo unutarnjih poslova, a Di Maio rada i ekonomskog razvoja.

Pripadnici M5S-a su u petak pozvani da glasaju o programu, a njih 94 posto ga je prihvatilo. To je učinjeno preko internetske platforme Rousseau kojoj pristup imaju svi registrirani glasači stranke, njih preko stotinu tisuća. Liga je pak svoje pristaše pozvala da svoj stav u subotu i nedjelju izraze na tisućama štandova koji su postavljeni diljem Italije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj