NEKONVENCIONALNI TRAMP! Koristi nezaštićene mobilne telefone u koje mogu upasti hakeri

Predsjednik SAD-a Donald Trump koristi mobilne telefone u vlasništvu Bijele kuće, koji nisu opremljeni savremenom zaštitom, što je promjena prakse njegovih prethodnika i izlaže ga rizicima hakovanja i prisluškivanja, objavio je Politico, pozivajući se na dva neimenovana visoka zvaničnika Trampove administracije.

Tramp sa mobilnim

Navodi se da je aktuelni šef Bijele kuće, iako su ga saradnici ubjeđivali da treba jednom mjesečno da promijeni telefon koji koristi za pisanje poruka na Tviteru, odbio to govoreći im da je to “isuviše nezgodno”.

Prema tvrdnjama ovih zvaničnika, Tramp koristi najmanje dva “ajfona”, jedan za pozive i drugi sa aplikacijom za Tviter i masom novinskih sajtova. Oba telefona izdali su stručnjaci za informacione tehnologije Bijele kuće i Agencija za komunikacije Bijele kuće, u kojoj radi veliki broj vojnog osoblja zaduženog za nadgledanje telekomunikacija.

Navodi se da je Trampov prethodnik Barak Obama svakih 30 dana predavao telefone koje mu je izdala Bijela kuća na provjeru stručnjacima kako bi provjerili da nisu hakovani ili prisluškivani.

Uz to, mobilni telefon koji Tramp koristi za pozive ima kameru i mikrofon, za razliku od onih koje je koristio Obama, što nosi rizik da hakeri mogu da mu pristupe. Navodi se da je GPS isključen na Trampovim uređajima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj