ŠVEDSKA VLADA PRIPREMA GRAĐANE ZA RAT? Na adrese 4,8 milijuna kućanstava poslali letke s uputama za preživljavanje

Švedska vlada počela je slati brošure na adrese 4,8 milijuna kućanstava s uputstvima “u slučaju rata”. Ovo je prvi puta nakon više od pola stoljeća da se građanima Švedske daju konkretna uputstva što trebaju činiti u slučaju ratne opasnosti.

Oko 4,8 milijuna kućanstava u Švedskoj dobit će brošuru na dvadesetak stranica naslovljenu “U slučaju krize ili rata” s uputstvima o opskrbi dovoljnim zalihama namirnica, vode i ogrjeva, znakovima uzbunjivanja te lokacijama skloništa u slučaju bombardiranja, piše Guardian.

Uz pojašnjenja zvučnih signala za uzbunu, brošura sadrži “prigodne” ilustracije borbenih aviona i obitelji koje bježe iz svojih domova. U njoj se građane također upozorava na opasnosti terorističkih i cyber napada te klimatskih promjena, uključujući i dio o tome kao prepoznati lažne vijesti.

“Postoje prijetnje našoj sigurnosti i neovisnosti”

“Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, još postoje prijetnje našoj sigurnosti i neovisnosti”, piše u brošuri. “Ako ste spremni, dajte svoj doprinos poboljšanju spremnosti zemlje da se suoči s velikim prijetnjama”, dodaje se.

Slične brošure raspačavane su građanima Švedske 1943. godine u jeku Drugog svjetskog rata (u kojemu je ta zemlja bila neutralna) te 1961. godine u jeku Hladnoga rata.

“Društvo je ranjivo, stoga se moramo pripremiti kao pojedinci”, izjavio je Dan Eliasson iz nacionalne agencije za izvanredne situacije, koja je objavila brošuru. Sve je uslijedilo nakon intenzivne javne rasprave o nacionalnoj sigurnosti te mogućnosti da se Švedska pridruži NATO savezu, dodatno pojačane nakon ruske aneksije Krima 2014. godine te nedavnih incidenata kada su ruski zrakoplovi i podmornice bez dozvole ušle u švedski zračni prostor, odnosno teritorijalne vode. Također, Švedska je odlučila opozvati odluku o smanjivanju izdataka za vojsku, a lani je ondje održana najveća vojna vježba u zadnjih četvrt stoljeća. Usto je pokrenuta i rasprava o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka.

Švedska nije bila u ratu punih 200 godina

Što se konkretnih savjeta tiče, u brošuri se daju instrukcije kako da se ljudi snađu u uvjetima bez hrane, vode i ogrjeva, bez bankomata, mobitela i interneta. Građanima se, primjerice, savjetuje da se opskrbe zalihama pitke vode, toplom odjećom i vrećama za spavanje te konzerviranom hranom.

U slučaju oružanog sukoba, piše u brošuri, svi između 16 i 70 godina dužni su dati doprinos obrani zemlje, a upozorava ih se da mogu biti mobilizirani u slučaju neposredne ratne opasnosti ili samog rata. Inače, Švedska više od 200 godina nije ratovala s drugim zemljama.

(Global CIR/net.hr/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj