(VIDEO) ’70 GODINA TRAJE OVA ZABAVA’: Holandska državna televizija napravila parodiju na izraelsku pjesmu ‘Toy’ pa odmah optužena za antisemitizam

Holandski državni televizijski program napravio je parodiju na izraelsku pobjedničku pjesmu Eurovizije, i ekspresno je u javnosti optužen kako pothranjuje antisemitske stereotipe o Jevrejima i novcu, prenosi Times of Israel.

“Ovdje je zabava, dolazite li i vi? Uskoro u džamiji Al-Aqsa, neće biti nikog…”, riječi su kojima počinje tekst pjesme holandske parodije na pjesmu “Toy”.

Holandska komičarka Sanne Wallis de Vries u svojoj prvoj emisiji  ‘Sanne Wallis Showa’ pjeva uz snimke koji prikazuju izraelske vojnike koji pucaju na Palestince.

“Pogledajte kako je lijepo. Bacam bombe, Izrael opet pobjeđuje, već 70 godina traje ova zabava, Nema šanse. Ne dolazi Palestinac. Lov na Palestince iza zavjese…”, kaže se u nastavku parodije.

Dio koji je pokrenuo lavinu optužbi za “antisemitizam” je: “Ako je vaša zabava propala, osigurajte novac za veleposlanstva, sa svojim ka-ching, ka-ching i svojim ping-a-ping, sa svojim dolarima i centima i svojim fondovima, sa svojim ka-ching, ka-ching, ka-ching”, piše The Times of Israel.

“Počnete s Izraelom i završite s čim? Jevrejima i novcem. Napravili ste svoju tačku, BNNVARA”, napisao je na Twitteru. Centra za informiranje i dokumentaciju Izraela (CIDI), koji nadzire antisemitizam i protuizraelske pojave u Holandiji.

Holandski dnevni list The Telegraaf se pridružio napadu na parodiju i Sanne Wallis i u ponedjeljak napisao kako parodija sadržava “mržnju prema Židovima”. Zev Edgar, umjetnik iz Amsterdama je nazvao skeč “antiizraelskim” i “odvratnim”, dodavši kako je to antisemitizam kojeg emitira javna televizija.

Državni TV kanal u utorak je priopćio kako TV skeč koji ismijava pjesmu Eurovizije ne bi trebali shvatati kao antisemitski, odgovarajući tako na formalni  prosvjed  izraelskog  ambasadora.

“U Sanne Wallis Showu, događaji od prošle sedmice tretiraju se na satiričan način, a prošle sedmice pobjednička pjesma Izraela podudarala se  sa sukobima u pojasu Gaze”, saopćila je holandska javna televizija BNNVARA.

“Parodija dovodi u pitanje izraelsku politiku , a ne optužuje jevrejsku zajednicu”, dodaje se u saopćenju, prenosi TTI.

 

(Global CIR/TTI)

 

Komentiraj