ZADOVOLJNI USVOJENIM ZAKLJUČCIMA: Demobilisani borci se razišli nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Nakon što je okončana sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj su usvojeni zaključci u vezi sa zahtjevima demobilisanih boraca, predstavnici ove kategorije izašli su pred zgradu Parlamenta FBiH kako bi nekoliko stotina demonstranata upoznali o tome.

Slikovni rezultat za demobilisani borci ispred zgrade federalnog parlamenta,

Okupljeni demobilisani borci pozdravili su aplauzom i uzvicima odobravanja obraćanje njihovog predstavnika Darinka Bote.

On je na megafon pročitao zaključke kojima, između ostaloga, Zastupnički dom zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostave Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana uz obavezu da se u prijedlog zakona ugradi pitanje javne objave jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Zastupnički dom se u zaključcima također obavezuje da u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Odmah nakon toga demonstranti su se počeli razilaziti, a svi zastupnici su ranije napustili zgradu Parlamenta FBiH.

Zgradu Parlamenta do večeras su osiguravale jake policijske snage.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj