ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA VENECUELI SKAČE CIJENA NAFTE! Maduro protjerao otpravnika poslova Ambasade SAD-a

Predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro, proglasio je otpravnika poslova Ambasade SAD u Karakasu Toda Robinsona za personu non grata. Maduro je naredio da Robinson i njegov zamjenik Brajan Naranho budu protjerani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavjere protiv socijalističke vlade. Istovremeno, cijene nafte su danas nastavile da se kreću oko troipogodišnjeg maksimuma, jer je novi talas američkih sankcija Venecueli podgrijao bojazan od smanjenja proizvodnje nafte u toj zemlji, dok analitičari predviđaju dalji pad zaliha u SAD.

Barbarske sankcije

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak novu mjeru kojom se vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu poslije izbora, koje Bijela kuća ocjenjuje kao “prevaru”. Nikolas Maduro je kazao da američke sankcije predstavljaju uvredu za “nacionalno dostojanstvo” i izazivaju patnju kod ljudi, prenio je Rojters.

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova sinoć je saopštilo da su nove američke mjere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD – “ilegalne mjere”. “Sankcije su ludilo, barbarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu”, izjavio je ministar spoljnih poslova Horhe Areaza.

Rast cijena nafte

Naftni fjučersi su u Njujorku porasli za čak 0,7 odsto, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zabranio kupovinu venecuelanskog duga poslije reizbora Nikolasa Madura na funkciju predsjednika, prenosi “Blumberg”.

U međuvremenu, analitičari predviđaju da će američke zalihe pasti i to treću nedjelju zaredom.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u junu, čije ugovaranje ističe danas, poskupela je za 48 centi na 72,72 dolara za barel na Njujorškoj berzi, što je najviši nivo od novembra 2014. godine, dok se u Londonu trgovala po cijeni od 72,55 dolara.

U znatno življem terminskom trgovanju za isporuke u julu, cijena WTI nafte je skočila za 23 centa na 72,58 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 15 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Fjučersi sjevernomorske nafte “brent” za julske isporuke takođe su zabilježili rast od 69 centi na 79,91 dolar na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon jučerašnjeg skoka od 0,9 odsto.

Cijene nafte su trenutno na najvišem nivou od 2014. godine, jer geopolitičke tenzije – američke sankcije Iranu i pad proizvodnje u Venecueli – povećavaju zabrinutost u pogledu globalne ponude.

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj