BiH PODRŽALA STAV EU! Merkelova u Pekingu, Mas u Washingtonu o iranskom nuklearnom sporazumu

Dio evropskih kompanija vjerovatno će morati napustiti Iran zbog američkih sankcija, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom jučerašnje posjete Pekingu.

Hajko Mas i Majk Pompeo

„Sankcije će vjerovatno dovesti do toga da će neke evropske kompanije biti primorane da napuste Iran“, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Državnog vijeća Kine Li Kećijangom.

Na pitanje da li kineske kompanije mogu da popune prazninu koju će ostaviti evropske kompanije, Merkelova je odgovorila da je to odluka Kine. Kancelarka je naglasila da će Njemačka nastaviti da poštuje Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. „Što se tiče sporazuma o Iranu, on sigurno nije idealan, ali druge opcije su još nestabilnije, pa ćemo i dalje poštovati ovaj sporazum“, istakla je Merkelova.

Američki predsjednik Donald Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu. On je optužio Teheran za obogaćivanje uranijuma i razvijanje zabranjenog oružja suprotno uslovima sporazuma. Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Daleko smo od kompromisa sa SAD-om

Evropa i SAD ostaju „daleko od kompromisa“ u vezi sa pozicijom Vašingtona prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas poslije susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Mas je rekao da nije bilo novih informacija na sastanku i da je predložio sastanak četiri strane — Njemačke, Britanije, Francuske i SAD, s ciljem pronalaženja načina da se ide naprijed, prenijela je agencija Rojters

„Mislim da smo daleko od kompromisa“, rekao je Mas.

BiH  podržala stav EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović  razgovarao je jučer sa iranskim ambasadorom u BiH te istakao da se naša zemlja pridružila izjavi visoke predstavnice Federike Mogerini, koju je ona dala u ime Evropske unije 9. maja 2018. godine, povodom povlačenja SAD-a iz Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma između Islamske Republike Iran i E3+3.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsjedništva BiH, Izetbegović je ukazao na nužnost poštovanja međunarodnih obaveza u vezi sa statusom Jerusalema, te je ponovio svoje ranije stavove osude brutalnih ubistava nenaoružanih palestinskih demonstranata koji su izgubili živote u namjeri da svijetu ukažu na višedecenijsko poniženje i nepravdu koje trpe Palestinci.

Iranski ambasador je rekao da Iran ostaje posvećen poštovanju svojih obaveza iz Sporazuma, uz uslov da ostali potpisnici Sporazuma osiguraju poštovanje ekonomskih interesa Irana, u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:
  1. […] BiH PODRŽALA STAV EU! Merkelova u Pekingu, Mas u Washingtonu o iranskom nuklearnom sporazumu […]

Komentiraj