JUPITEROV SATELIT EVROPA: Put do tajni skrivenog okeana!

Jupiterov mjesec “Evropa” nova je meta naučnika koji vjeruju da na njemu ima nekih oblika života, te da bi u budućnosti mogao biti mjesto na kome će ljudi graditi naselja. NASA je okupila tim koji bi trebalo da projekuje “lender” – vozilo koje će da opstane na površini udaljenog mjeseca.

Zbog hemijskih procesa koji su zabilježeni na “Evropi”, naučnici vjeruju da ovaj mjesec ima sve sastojke potrebne da bi na njemu postojao život. Da bi to dokazali, projektovaće letjelicu koja će krenuti na tu misiju do 2020. godine. NASA je okupila tim u kome je 21 naučnik. Oni ističu da je “Evropa”, otprilike, veličine Zemljinog Mjeseca, te da ispod tanke ledene kore teče vodeni okean u kojem ima vode koliko i u svim Zemljinim okeanima.

Ispod “Evropinog” okeana vjerovatno je stjenovito, silikatno morsko dno, zbog čega bi okean mogao biti bogat elementima i energijom potrebnom za nastanak života, ali i za njegovo održavanje kroz duži period. NASA, takođe, želi da prouči mogućnost naseljavanja ovog Jupiterovog mjeseca.

To će biti prva misija, nakon programa “Viking” iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, koja će na licu mjesta na nekom drugom nebeskom tijelu tražiti dokaze života. Osnovni problem za naučnike jeste da proizvedu materijale za “lender”, koji bi trebalo da preživi putovanje do Jupitera, a zatim i spuštanje na “Evropu”, navode naučni portali.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj