PAR SATI NAKON ŠTO JE KOREJA UNIŠTILA TESTNI NUKLEARNI POLIGON: Donald Trump otkazao sastanak sa sjevernokorejskim vođom

Svega nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja uništila nuklearni testni poligon Punggye-ri, američki predsjednik Donald Trump je otkazao sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Bijela kuća objavila je u pismo koje je Trump poslao sjevernokorejskom vođi. ”Zbog velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva koje ste iskazali u svojoj najnovijoj izjavi, smatram da je sada neprikladno održati ovaj dugo planirani sastanak”, napisao je Trump u objašnjenju u kojem otkazuje susret koji se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

”Govorite o svom nuklearnom potencijalu, a naš je toliko golem i moćan da molim Boga da nikada neće biti upotrebljen”, piše Trump.

Donald Trump nazvao je otkazivanje sastanka ”propuštenom prilikom” i ”istinski tužnim trenutkom u povijesti”.

Rekao je da se veselio susretu s Kim Jong Unom te mu rekao da ga nazove ili da mu piše ako se predomisli, javlja Independent.

Nešto ranije je Choe Son Hui, zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, izjavila da će, ako SAD nastavi u istom tonu, sjevernokorejskom vodstvu predložiti da razmotre dolazak na summit na kojem su se trebali susresti dva državnika.

“Hoćemo li se susresti na summitu ili ćemo se suočiti na nuklearnom obračunu u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju Sjedinjenih Država”, izjavila je Choe u četvrtak za novinsku agenciju KCNA.

Sjevernokorejska dužnosnica se referirala na izjave američkog potpredsjednika Mikea Pence u ponedjeljak, u intervjuu za Fox News, koje smatra “neobuzdanim i drskim”.

“Neprijateljstva i ljutnja” koje Trump spominju su zapravo posve očekivana nakon što njegovi ključni ljudi, državni tajnik Mike Pompeo, potpredsjednik Mike Pence i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, već danima spominju kako po pitanju Sjeverne Koreje treba primijeniti “libijski scenarij”, a zna se kako je ta “primjena” završila – američkom agresijom na Libiju 2011.

 

(Global CIR /Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj