SAD I SAVEZNICI PONOVO RAKETIRALI SIRIJU? Pogođena su dva položaja, američka vojska negira napade

Vojni zrakoplovi koalicije pod vodstvom SAD-a pogodili su u četvrtak rano ujutro dva sirijska položaja na istoku sirijske pustinje, objavili su vojni izvori pod vodstvom libanonskog Hezbollaha, koji je u savezništvu sa sirijskom vladom.

Napadi su se dogodili u blizini energetskih instalacija kod granice s Irakom, oko 100 kilometara zapadno od rijeke Eufrat, gdje koalicija podupire kopnene snage protiv DAIŠ-a.

Američki zapovjednik tvrdi da nije bilo ikakvih operacija

Službeni izvori američke vojske zanijekali su bilo kakve napade. Glasnogovornik Glavnog zapovjedništva izjavio je kako nemaju saznanja o bilo kakvim operacijama koalicijskih snaga protiv ‘sirijskog režima’.

Istočna Sirija do prošle je godine uglavnom bila u rukama DAIŠ-a, no tada su nadzor nad najvećim dijelom zemlje preuzele dvije suprotstavljene strane – s jedne strane sirijska vojska uz potporu Rusije, Irana i Hezbollaha, a s druge kurdski i arapski militaristi poduprti američkom koalicijom.

Komunikacija između Rusije i Sjedinjenih Država dosad je spriječila većinu sukoba između njih, no koalicija pod vodstvom SAD-a pogodila je sirijski naklonjene snage zbog, kako je rečeno, njihove namjere da napadnu koalicijske položaje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj