‘ROĐENJE GENIJA’: Pariz slavi 500. godišnjicu rođenja Tintoretta

Do prvog srpnja pariski Muzej Luxembourg predstavlja fantastična platna prvih 15 godina stvaralaštva venecijanskog renesansnog slikara Tintoretta, posebnom postavkom “Rođenje genija”.

‘Rođenje genija’

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Udruženja galskih nacionalnih muzeja Velika Palača i Wallraf-Museuma te Fondacije Carboud  iz Kölna, Grad svjetlosti se pridružuje starokontinentalnom obilježavanju 500. godišnjice rođenja velikog umjetnika.

Piše: Džana Mujadžić

Među njegovim najznačajnijim djelima iz mladih dana,  zasigurno je čuveno platno “Obožavanje tri kralja maga”, danas u svojini madridskog muzeja Prado. Ujedno je to prvo poznato djelo slavnog Venecijanca,  naslikano prije umjetnikovog 20 rođendana. U Parizu su izložena i ostvarenja iz plodnih 1550-ih godina, koja su doprinijela usponu do prvih loža venecijanske umjetničke scene tog perioda, posebno “Izvorni grijeh” ali i “Princeza” te “Sveti Georgije i sveti Luis”. Izložba vjerno slijedi prve uspjehe ambicioznog Jacopa Robustija, koji će uskoro postati slavni Tintoretto.

Postavka je podijeljena u sedam tematskih cjelina : “Uzletjeti”, “Ukrasiti salone”, “Privući pažnju”, “Dijeliti atelje”, “Postaviti na scenu”, “Posmatrati skulpture”, “Slikati ženu”

Odmah se shvate inteligentne, dobro promišljene i razrađene strategije predstavljanja, zahvaljujući kojima je slikar osvojio naklonost kultivirane, znalačke i moćne venecijanske gospode, čiji su mu uticaji dozvolili raditi za najpoznatije stanovnika Grada doga.

Izložba otkriva načine djelovanja i kreativnost genija kao i njegove zajedničke akcije sa slikarom Govannijem Galizzijem. Veliki poznavatelj arhitekture, imao je i bliske spone sa  teatarskom sredinom. Istaknuta je i umjetnikova velika maštovitost koja je prerastala u mladenačke nemire i duhovna lutanja,  što su se izkristalizirali u nezastojnu potragu – osobnog identiteta. Tintorettov neobičan društveni uspon, rijedak za epohu u kojoj je živio, začuđuje. Međutim, družeci se sa plemestvom i značajnim osobama svoga vremena, slikar nikada nije zaboravio svoje skromno porijeklo. Njegov nadimak “Tintoretto” znaci “mali farbar”!

Začuđujući društveni uspon

Jacopo Robusti je rođen 1518. godine u venecijanskoj  obrtničkoj obitelji. Otac je bojio i čistio drugima odjeću, a on u prvim godinama zivota, upotrebljavao materijal za fantasticne graffitije koje su svi voljeli i hvalili. Kasnije je učio slikarstvo u ateljeu Bonifacioa de Pitalija, a već početkom  1538, posjedovao osobni atelje u kojem je smisljao kako se nametnuti i prodati sto veći broj platana.

Neograničena  i istinska nadarenost mu je pomogla uspjeti u tadašnjoj  kozmopolitskoj Veneciji u koju su masovno dolazili umjetnici sa svih strana svijeta. Napredak je neviđen jer je pripadao kasti “popolani” koja je bila izvan gradskih odluka, bez prava na politička mišljenja i djelatnosti.

Slikar je zahvaljujući umješnosti i velikoj nadarenosti, pronašao put prema moćnim patricijskim kućama,  gdje je neprestalno radio u želji otkrivanja i priznanja osobnih umjetničkih sposobnosti. Služio se spektakularnim da bi skrenuo pažnju i izdvojio se iz mase anonimnih umjetnika. Svjesno je prihvatao  uticaje velikih maestra poput Titianoa, Raphaela, Michelangela ili Julesa Romaina.

Ipak njegova kreativnost bazirana na želji za osobnim sticanjem iskustava, slobodnoj misli, otvorenosti i prihvatanju drugih kao i veoma originalnoj viziji umjetnosti, čini slikara jedinstvenim i izvornim.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj