SASTANAK SA LIDERIMA U JUNU: Venecijanska komisija dala okvir za rješenje Izbornog zakona

U Sarajevu je završen sastanak predstavnika političkih stranaka s predstavnicima Venecijanske komisije u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Sastanak s liderima bit će održan početkom juna.

Povezana slika

Šefik Džaferović (SDA) rekao je da će biti nastavljeni razgovori na nivou političkih lidera, a sastanak se očekuje početkom juna, te da se nakon razgovora sužava krug spornih pitanja.

Dodaje i da se problem sveo isključivo na federalni Dom naroda i popunjavanje delegata u tom domu, ali da će se to riješavati na nivou lidera i članova Venecijanske komisije.

– Bilo bi normalno da se izborni zakon mijenja prije izbornog procesa, ali  nije isključeno da se to radi i kad se otvori izborni proces”, kaže  Džaferović.

Damir Bećirović (DF) je podsjetio na prijedlog Zakona o izborim jedinicama njegove stranke i SDP i da nije došlo do približavanja stavova, ali da je postignut okvir za rješenje problema. Kaže da je sastanak poslužio kao rekapitulacija onoga što je urađeno proteklih nekoliko mjeseci i dodao da će ovaj proces biti nastavljen sastankom političkih lidera početkom juna.

Dodao je da, ukoliko CIK bude donosio bilo kakve odluke, one ne mogu biti mimo Ustava FBiH, odnosno minimalne zastupljenosti po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, kazavši, prije svega, da je dobro što je Venecijanska komisija uspostavila takav okvir unutar kojeg će se razgovorima rješavati isključivo implementacija odluke Ustavnog suda BiH, prenosi Avaz.

– Smatramo prijedlog Venecijanske komisije i okvir koji su uspostavili razumnim i nadam se da će ga se u nastavku pregovora svi pridržavati, jer diskusije su zaista bile široke, a ovim okvirom striktno se držimo provedbe Ustavnog suda – rekao je.

Arnaut je dodao da se početkom juna očekuje serija sastanaka s političkim liderima.

Iz ovog proizlazi, iako to niko nije eksplicitno rekao, da se izmjene Izbornog zakona mogu provoditi samo u kontekstu popune Doma naroda FBiH i da nema izmjena u smislu izbora članova Predsjedništva, na čemu je, podsjećamo, insistirao HDZ.

Nakon sastanka sa ekspertima političkih stranka, delegacija Venecijanske komisije danas bi trebalo da se sastane sa predstavnicima Ustavnog suda i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj