SUMNJAJU DA JE BRITANCI DRŽE PROTIV NJENE VOLJE! Ruska ambasada traži sastanak sa Julijom Skripalj

Ruska Ambasada u Londonu zatražila je sastanak sa Julijom Skripalj kako bi utvrdila da je ne drže protiv njene volje, saopštio je pres-sekretar Ambasade.

Ruska ambasada traži sastanak sa Julijom Skripalj

“Drago nam je da smo vidjeli Juliju Skripalj živu i zdravu. Saopštenje koje je ona pročitala sadrži nove informacije. Međutim, prikazani video-snimak samo je pojačao našu zabrinutost u vezi sa uslovima u kojima je drže”, rekao je on, komentarišući izjavu Skripaljeve danas za “Reuters”.

Velika Britanija je dužna da nam omogući da razgovaramo sa Julijom direktno kako bi se uvjerili da je ne drže protiv njene volje i da ne govori pod pritiskom”, rekao je diplomata, prenio je TASS.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Ministarstvo svaki dan pokušava da dođe u kontakt sa Julijom Skripalj kako bi se uvjerili da je ne drže protiv njene volje.

“Svaki dan i Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada u Londonu pokušavaju da organizuju kontakt sa Julijom Skripalj kako bismo bili sigurni da je ne drže protiv njene volje, da nije zamijenjena drugom osobom i da bismo dobili informacije iz prve ruke o njenom zdravlju i zdravlju njenog oca“, rekla je Zaharova agenciji TASS.

Prvi put u javnosti

Julija Skripalj, koja 4. marta pronađena bez svijesti na klupi u Salisburyju zajedno sa ocem Sergejem, bivšim ruskim dvostrukim agentom, rekla je Reutersu da je šokirana da su ona i otac bili meta napada nervnim agensom.

I dalje ne mogu da vjerujem da smo oboje napadnuti. Imali smo veliku sreću da smo preživjeli pokušaj ubistva. Naš oporavak je bio spor i veoma bolan”, napisala je ona u saopćenju za Reuters.

Skripaljeva nije željela da odgovara na pitanja već je poslala izjavu prevedenu na engleski jezik.

“Za mene je šok da je u napadu korišten nervni agens. Nakon 20 dana u komi probudila sam se i shvatila da smo otrovani”, napisala je ona, dodajući da je 3. marta došla u Englesku da posjeti oca.

Skripaljeva je napisala da je zahvalna osoblju bolnice , kao i ljudima koji su im pomogli na ulici kada su bili bez svijesti.

“Ne želim da opisujem detalje ali je liječenje bilo invazivno, bolno i depresivno”, napisala ona i dodala da dugoročno gledano želi da se vrati u Rusiju.

Ona je rekla da je otpuštena iz bolnice 9. aprila i da joj se život izokrenuo i u fizičkom i emotivnom smislu.

“Zahvalna sam ruskoj Ambasadi koja je ponudila pomoć, ali trenutno mi nisu potrebne njihove usluge”, napisala je ona, ističući da niko ne govori u ime nje i oca.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj