SVJEDOČENJA AMERIČKIH DIPLOMATA U KINI: ‘Čuo sam zvuk, a onda jak pritisak’

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) ocijenio je incident u konzulatu SAD u Kini, u kojem je jedan zvaničnik prijavio da je osjetio “nenormalan pritisak i zvuk”, kao vrlo sličan i dosljedan onom na Kubi.

Zvaničnici SAD su nakon incidenta izdali zdravstveno upozorenje u Kini, a Stejt department istražuje ima li sličnosti s onim koji se dogodio na Kubi 2016. i 2017. godine, koji je vlada Amerike označila kao “zvučni napad”, piše CNN. Nakon incidenta smanjen je broj zaposlenih u ambasadi u Havani.

Zvaničnik koji se razbolio nalazio se u konzulatu u južnom kineskom gradu Guangži i prijavio je niz fizičkih simptoma od kraja 2017. do aprila 2018. godine. On je upućen u SAD na procjenu.

Medicinski nalazi navodno su pokazali da se radi o “blagim traumatskim povredama mozga”, rekao je portparol ambasade u Pekingu. Kako je rekao Pompeo, Stejt department premješta medicinske timove u Gzangžu i zatražio je pomoć kineske vlade.

 

Govoreći na konferenciji s Majkom Pompeom, kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji rekao je da se incident istražuje, ali da nema dokaza o bilo kakvom “soničnom utjecaju”.

– Ne želimo da se slučaj uveća ili politizira. Nadamo se da ga ljudi neće povezati s drugim nepotrebnim stvarima – rekao je Vang.

Prema upozorenju Stejt departmenta, razlog za povrede zaposlenog ostaju nepoznate. Kako je saopćeno, svako ko osjeti “akutne čulne ili senzorne pojave” dok je u Kini, treba da se udalji od izvora buke.

Poređenje s Kubom

Kako piše CNN, uzbuna je odmah pokrenula poređenja s incidentima na Kubi zbog kojih je povučena većina američkog osoblja. Izvor incidenata još je misterija, a Pompeo je rekao da očekuje izvještaje do sredine sljedeće sedmice.

Na saslušanju u Kongresu u januaru američki zvaničnici su opisali kako je osoblje osjetilo različite simptome, uključujući jak bol u ušima, glavobolje, odzvanjanje u ušima, vrtoglavicu, dezorijentiranost, gubitak pažnje i znake koji ukazuju na povrede mozga. Gotovo u svim slučajevima navedeno je da je tome prethodila neka vrsta “akustičnog elementa” poput “visokog zvučnog snopa” ili “zbunjujuće senzacije slične vožnji sa djelimično otvorenim prozorima u automobilu”.

Ipak, kubanski zvaničnici su ranije negirali da imaju veze sa zdravstvenim problemima diplomata i izjavili da je cijela afera rezultat masovne histerije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj