ANALIZA TRUMPOVOG POTEZA: ‘Kim sada ima bolje karte u rukama, stvari se mijenjaju’

Objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa da odgađa summit sa sjevernokorejskim vođom, čini se da je Kim Jong Un ostao s boljim kartama u rukama jer mu je odgoda omogućila da unese novu energiju u odnose s Pekingom te dodatno približila dvije Koreje, ocijenili su u petak analitičari.

Samo dan prije nego što će Trump odgoditi summit, američki dužnosnici su dali do znanja da taj povijesni susret između američkog predsjednika i predstavnika vladajuće dinastije u Pjongjangu ima sve šanse da se održi kao što je bilo predviđeno, 12. lipnja u Singapuru.

Nakon više desetljeća u slijepoj ulici, činilo se da je postignut stvarni napredak u jednom od najsloženijih političkih problema u svijetu, zahvaljujući, kako vjeruju pristaše Trumpa, njegovom pomalo ortodoksnom pristupu i sposobnosti da razgovora s izopćenikom iz međunarodne zajednice.

Pjongjang je oslobodio troje zatočenih američkih državljana, pristao zamrznuti testiranje balističkih projektila i čak uništiti jedini poznati poligon za nuklearne testove.

Trump srušio sve nade

No, tek što se slegla prašina s uništene lokacije Punggye-ri, Trump je u pismu Kimu objavio da je summit mrtav.

“Trenutak u kojem je to pismo upućeno je vrlo upitan. Dolazi samo nekoliko sati nakon uništenja sjevernokorejskog poligona za nuklearne pokuse, čime Washington preuzima krivnju za nanošenje udarca diplomaciji, a Sjeverna Koreja se čini kao jedna razumna država”, komentirao je Abraham M. Denmark, direktor programa za Aziju u Centru Wilson.

Pjongjang trenutno sve radi kako bi učvrstio taj dojam te govori da se radi o odluci “za žaljenje” i poručuje da je Sjeverna Koreja “u svakom trenutku spremna sastati se u četiri oka”.

Sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan je podsjetio da je Sjeverna Koreja pozdravila napore predsjednika Trumpa da se ostvari povijesni summit te izjavio: “još jednom kažemo SAD-u da smo na bilo koji način otvoreni za rješavanje problema”.

Denmark ocjenjuje da se, s obzirom na smirene i hladnokrvne reakcije sjevernokorejske strane, nastojanja Amerikanaca da održe pritisak na Pjongjang čine šuplja. Također vjeruje da će Kina sada otvorenije stati u zaštitu Sjeverne Koreje.

“Primjena sankcija neće više biti tako stroga i očekujem kontakte na visokoj razini (…) ukoliko SAD ponovo počne spominjati napad na Sjevernu Koreju, može se očekivati da će Peking puno jasnije izraziti volju da intervenira”, dodao je analitičar.

Južna Koreja vjerojatno neće odustati

Također vjeruje da je malo vjerojatno da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, koji je iskoristio Zimske olimpijske igre kako bi pokrenuo detant sa svojim sjevernim susjedom, odustati od tog procesa, čak i po cijenu slabljenja savezništva sa SAD-om.

Go Myong-hyun, analitičar s Instituta političkih znanosti Asan, smatra da iskazana volja Sjeverne Koreje da dijalogu ostavi otvorena vrata daje Seulu pokriće da nastavi zacrtanim pravcem.

“Biti će drugačije nego prošle godine kada su Južna Koreja i SAD isticale snagu svog savezništva i vršile pritisak na Pjongjang. Moon će morati udvostručiti napore i jasno je da će nastaviti putem otvaranja i usredotočiti se na dijalog sa Sjeverom. Savezništvo između Južne Koreje i SAD-a biti će načeto”, kazao je Myong-hyun.

Brojni analitičari se slažu da Trump, biznismen koji je postao predsjednik, možda nije uvidio svu složenost postupanja prema Sjevernoj Koreji. On će nastaviti zahtjevati “denuklearizaciju Korejskog poluotoka” kao jednosmjernu ulicu, jednostavno podrazumijevajući da Sjeverna Koreja mora “pospremiti u ormar svoj nuklearni arsenal”.

Pjongjang, međutim, očito želi zadržati jedan dio nuklearnog naoružanja i istovremeno će tražiti smanjenje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji i slabljenje saveza između Washingtona i Seula.

Nuđenje sastanka u četiri oka Pjongjangu, bez nekih konkretnih poteza prema eliminaciji svog nuklearnog arsenala, bilo je vrlo rizično, ocjenjuju analitičari.

 

(Global CIR/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj