Bakire, oni hvale TVOJU hanumu, a to je veliki grijeh!

Budući da me u svom politički motiviranom postu spomenuo izvjesni Alaga Ajdinović, osjećam potrebu da mu odgovorim i razjasnim neke eventualne nejasnoće, odnosno negiram krive i zlonamjerne navode dotičnog gospodina u kojima meni i mojim kolegama faktički pokušava imputirati krivicu za, po njegovom mišljenju, ‘negativan’ razvoj događaja u i oko SDA tokom procesa nominacija za predsjedničkog kandidata. Nemam se običaj oglašavati i komentirati neosnovane napade na mene ili portal čiji sam urednik, ali mislim da ovaj put javnost zaslužuje odgovor jer ne želim dopustiti da nečije izmišljotine utječu na rad Konvencije SDA koja se sutra održava u Sarajevu.

Prije svega, za razliku od gosp. Ajdinovića koji je svoj fb. status ili ‘otvoreno pismo Izetbegoviću’, ušuškao  krijući se iza ‘dugogodišnjeg članstva u stranci i činjenice da je jedan od članova GO SDA’, kao i iza slike sa predsjednikom SDA, želeći valjda time sebi dati na značaju,  ovo reagovanje je moj lični stav iza kojeg stojim imenom i prezimenom ne želeći se kriti iza bilo koga, pa ni iza članstva i odbora SDA koji su na legitiman i demokratski način nominirali prof. dr. Sebiju Izetbegović  kao potencijalnog kandidata.

U svom jadikovanju iznijeli ste niz teških kvalifikacija na moj i račun mojih kolega sa portala globalcir.com, koje su čista kleveta i gnusna laž. Napisali ste da sam ‘plaćenik najvećih dušmana’ koji  je navodno na nekom ‘tajnom zadatku’,  iako me lično ne poznajete niti ste u svome tekstu dali bilo kakav dokaz u korist takvih tvrdnji,  a niste ni mogli jer je to nemoguće, što će i vrijeme pokazati. Dalje ste naveli da su ‘moje žrtve’ bili Senaid Memić i Nedžad Koldžo o kojima nikada nisam pisao negativno, osim jedne ironične opaske u jednom tekstu gdje sam spomenuo načelnika Novog Sarajeva, na koju se vjerovatno i sam nasmijao. A što se tiče Semira Efendića to je duga priča sa mnogo finesa,  aktera i događaja. Kada bih ih sada počeo iznositi, vjerovatno  bih bio ponovo optužen da rušim jedinstvo SDA, što mi nikako nije cilj, a posebno nakon što me općinska organizacija SDA Novi Grad pozitivno iznenadila odnosom prema unutarstranačkim nominacijama.

Kao najveći grijeh ste mi licitirali da sam ‘bjesomučno pljuvao Denisa Zvizdića’.  Naravno, ponovo ste prestrogo okvalifikovali moje ‘bavljenje Zvizdićem’, jer prijateljski ukazati da bi njegovom kandidaturom SDA sigurno izgubila poziciju člana Predsjedništva BiH, nije nikakav grijeh. To je jednostavno kandidat kojeg je priželjkivala opozicija, dovoljno nesposoban, a svi smo se mogli uvjeriti da se nije pokazao ni dovoljno stabilnim političarem za takvu važnu funkciju.

Ne zaboravimo da je njegovom zaslugom ustvari i počelo ono što su kasnije u medijima nazvali ‘osipanje SDA’.  Zvizdić svojom ‘harizmom i autoritetom’ nije mogao osigurati većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, a izgubio je i jedan čitav poslanički klub iz kojeg su kasnije, zahvaljujući uostalom i njegovim rođacima Čamparama,  nastale tri nove stranke. To je svojim postom potvrdio i Šemsudin Mehmedović.

A da ne govorimo o njegovom porodičnom pedigreu i plivanju u ‘oba sistema’. Sumnjam da bi se dotični Zvizdić i pozdravio sa svojim tadašnjim kolegom sa arhitekture Bakirom Izetbegovićem u vremenima dok je njegov otac zahvaljujući montiranom procesu bio u zatvoru, a tek njegovi daidžići Čampare čiji je ‘tata’ bio izvršni sekretar Predsjedništva SK BiH, a kasnije i javni tužilac. To je bilo vrijeme kada je Bakir sa porodicom, bio ‘crna ovca društva’ i susretao se sa neprijatnostima čak i pri običnoj kupovini hljeba. Nije to lahko, Alaga, kada te jedan sistem proglasi neprijateljem.

Zvizdić je, dakle, predstavnik jedne otuđene salonske politike, koja se vodi daleko od običnog naroda po kancelarijama i uredima različitih ministarstava i službi, dok je Sebija Izetbegović čiju sam kandidaturu podržao uvijek na terenu sa ljudima koji su u potrebi i tačno zna dijagnozu i stanje ovog društva.

Još 2016. godine sam odvojeno razgovarao sa dva SDA poslanika sa različitih nivoa vlasti, čija imena neću navoditi da ne bi opet ispalo da rušim stranku.  Govorio sam im da je dušmanima ove zemlje cilj srušiti Vladu FBiH kako bi u tom dijelu države zavladala anarhija i haos. Jednom od njih sam, iz čisto ljudskih pobuda i bez ikakvog interesa, rekao:

-Trebali biste zaštititi Bakira?
– A  zašto, šta je u pitanju – odgovorio je.
-Pa valjda vidite da je ova medijska haranga prevršila svaku mjeru, neće izaći na dobro – kazao sam.
On je samo odmahnuo rukom i prošao pored mene.
Drugog sam sreo blizu jednog tržnog centra gdje sam kupovao namirnice i na sličnu konstataciju sam dobio  sljedeći odgovor:
-Nije to moj posao, imaju organi stranke.
Nekim drugim članovima i funkcionerima SDA sam pokušao kazati makar da razmisle da javno stanu u odbranu prof. dr. Sebije Izetbegović  zbog neopravdanog medijskog linča kojem je bila izložena, na šta mi je jedan od njih rekao: ‘Neka je brani …’, te je zastao na par trenutaka i dodao: ‘…Bakir’.

Pa valjda u Statutu stranke postoji stavka da se čuva ugled i integritet njenih članova. Gdje su ti ‘vojnici stranke’ iz parlamenata i vlada, upravnih i nadzornih odbora, direktorskih fotelja, stranačkih tijela u kojima  mnogi primaju visoke plate, ali i Glavnog odbora te medija, pitao sam se. Ispada dok se u medijima pljuju Bakir i Sebija, to je prirodno stanje, problem je samo ako se pokrene pitanje Zvizdićeve nesposobnosti ili odgovornosti za nešto, ili se pak počne pisati ponešto i pozitivno o Izetbegovićima, a da nije medijski izvještačeno i ‘naštimano’.

Međutim,  konstatacija jednog poznanika kako su ‘stranci pustili Bakira niz vodu, uključujući i Erdogana’  uz spominjanje nekog novca iz inostranstva za proteste, bila je kap koja je prelila čašu i tada sam prvi put odlučio javno pohvaliti i podržati Bakira Izetbegovića, odnosno preusmjeriti nakratko fokus svog interesovanja sa geopolitike na domaću političku scenu, jer sam vidio da je ‘vrag odnio šalu’, i da ga, dok je ugrožena sigurnost Federacije BiH pa čak i Washingtonski sporazum, sapliću pojedinci i klanovi unutar stranke, ali i interesne skupine na međunarodnom planu. Posmatrajući generalnu sliku u medijima jasno mi je bilo kako se organiziranom kampanjom Bošnjacima i njihovim političkim predstavnicima pokušava ‘nalijepiti’ niz  neopravdanih etiketa fašizma i terorizma.

Cijela situacija je kulminirala posebnim negativnim nabojem tokom 2016. godine kada je bošnjački član Predsjedništva posjetio Iran i tamo potpisao sporazum o borbi protiv terorizma, što je predstavljalo  jasan otklon od tih etiketa, ali su mu tada zalijepljene neke nove poput one kako ‘nije vjernik’. Bila je to godina u kojoj se vodila odlučujuća bitka za sirijski grad Halep.Prije toga su održani lokalni izbori u BiH, obilježeni prodajom FDS-a, napadima na Vladu FBiH, atacima na Vlade kantona koje su se kasnije i raspale, incidentima u Stocu, ciljanim redukcijama vode i kolapsom GRAS-a u Sarajevu, a sve se to knjižilo upravo Bakiru Izetbegoviću u podloj kampanji u kojoj su svesrdno učestvovali i pojedini klanovi unutar SDA stvarajući nervozu koja je trebala izvesti građane na ulice. Atmosfera linča je u jednom trenutku bila takva da se opravdano trebalo strahovati od ponavljanja događaja iz 2014., samo što tada većina građana nije bila spremna podržati ‘ubačene demonstrante’, dok se zahvaljujući uticaju medija i širenju lažnih vijesti,  2016. godine samo čekao ‘okidač’ pa da krenu ulični nemiri.

Za golgotu koju sam preživio zajedno sa članovima svog tima, i to od strane ‘dobronamjernih’ članova SDA, a samo zbog jednog teksta podrške Bakiru Izetbegoviću, malo je i jedan roman, a kamo li ovaj kratki tekst. Tada su počeli i orkestrirani napadi na naš sajt, koji je više puta bio hakovan, zatim je armija botova prijavljivala našu facebook stranicu i postove kao nepoželjne, a da ne spominjem ‘probleme’ koji su odjednom eskalirali u sferi naših privatnih života i sl.

Vama bi valjda, Alaga, trebalo biti drago što je i uz našu ‘malu pomoć’ predsjednik stranke dobio jedan drugačiji imidž od onog koji mu je bio pripremljen. Vidimo da je Izetbegović kao jedini predstavnik BiH bio pozvan na samit Evropske narodne stranke u Sofiju, a u toj stranci djeluje većina evropskih vodećih lidera uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Također, javnost je upoznata da je Alija izetbegović bio u partizanima, kao i da su daidže Bakira Izetbegovića tragično stradale u Jasenovcu. Također, svima smo stavili do znanja kako je A BiH ustvari samo nastavak borbe protiv fašizma i da je samo nastavak antifašističkog pokreta u BiH.

Na koncu, koliko sam shvatio i vi mi, Alaga,  zamjerate što sam otvoreno podržao kandidaturu Sebije Izetbegović.  Zaista smatram da ona nema protukandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH, niti u stranci, niti među kandidatima drugih stranaka. Ona je jedino osvježenje i jedini brend koji je SDA ponudila posljednjih godina. Još dok je bila direktorica ‘Opće bolnice’, kada je i počela organizirana haranga protiv nje,  u društvu sam jednom prilikom kazao: ‘Ako ovo izdrži, zaista je ‘Čelična lejdi’. Odatle je ustvari potekao taj naziv, a poslije sam vidio da su neki ljudi to pozajmili, što mi uopće ne smeta, jer to samo dokazuje da je ona zaista kandidat naroda i da nije imala svoj klan u SDA, kao što su imali neki drugi o čemu sam i pisao, niti je imala protekciju ‘svojih medija’ sa druge strane.

Nikada je nisam posmatrao kao ‘predsjednikovu suprugu’ ili kao ‘Alijinu snahu’, već prije svega kao ličnost koja ima harizmu i rezultate rada iza sebe. Zbog toga činjenicu da je nazivate ‘predsjednikovom hanumom’ ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao pokušaj diskreditacije i podsvjesne poruke članovima SDA, kako ona svoj profesionalni uspjeh valjda duguje svom prezimenu ili statusu supruge predsjednika, a ne svom radu i znanju. Ne znam kako bi joj taj ‘status’ mogao pomoći da vrati dugove kliničkog centra, poveća plaće radnicima, unaprijedi uslugu, obnovi prostorije, nabavi novu medicinsku opremu i aparate u toj mjeri da je KCUS danas po opremljenosti prvi u regiji. 

Prvo su govorili, nemoj imenovati Sebiju za direktoricu KCUS-a, jer će taj ‘nepotizam’ narušiti ugled stranke. Kada se ispostavilo suprotno, da je njen rad u Kliničkom podigao ugled stranke koja ju je predložila, a narod počeo zahtjevati da uredi i državu kao što je Klinički centar, sad ti isti ljudi govore: ‘neka je gore, potrebna je KCUS-u i zdravstvu, nemojte je imenovati za predsjedničkog kandidata’. Znači treba uraditi samo suprotno od toga šta dežurni ‘dušebrižnici’ govore i uspjeh je zagarantovan.
Dovoljno je samo pogledati zainteresovanost publike za postove o prof. dr. Sebiji Izetbegović, pa da shvatite kako je to kandidat bez premca. Na stranici ‘Čelična lejdi – Seku za predsjednicu’ koja je nedavno pokrenuta i ima tek nešto više od 420 lajkova, doseg objava videa i drugih postova o Sebiji Izetbegović često prelazi i 67.000 ljudi. Kada uđete u dublju analizu, vidjet ćete kako je to u najvećoj mjeri mlada i radno produktivna populacija starosti od 18-40 godina. Sa druge strane objave na kojima se ne pojavljuje ona ili njena fotografija uvijek imaju neznatan doseg i broj pregleda.

Međutim, imam osjećaj da se neki ljudi u SDA, ali i van nje, boje političkog uspona ‘Čelične lejdi’ jer znaju da će ona stati u kraj korupciji, pljačkama, kriminalu i nepotizmu u bilo kojoj institucija BiH, kao što je to uostalom uradila u KCUS-u. Također neće trpjeti nerad i javašluk unutar same SDA.

Što se tiče vaših komentara o navodnom nepotizmu ‘Izetbegovića’, zaista nisam primjetio da je Bakir Izetbegović u svim institucijama i javnim preduzećima uhljebio svoju porodicu. Nisam vidio da je neki Izetbegović, recimo, ‘premijer države’ ili ministar MUP-a, a da mu je brat državni tužilac, ili da mu majka radi u Kantonalnom MUP-u, a sestra u Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Također, niti je supruga nekog Izetbegovića bila Član konkurencijskog vijeća BiH, niti pak Stručni savjetnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Također nisam vidio rođake, zetove i snahe Izetbegovića na funkcijama poput direktora ‘Sarajevogasa’, direktora ‘Toplana’, ministra stambene politike u KS, policijskog komesara, direktora Doma zdravlja, člana UO ZZO KS, direktora KSC Skenderija, direktora Porezne uprave…Da li bi rahmetli Alija, pošto se iza njega krijete, podržao ovakav nepotizam? I još nešto ljudski da te pitam, ima li još neko u ovoj državi da je stručan, da može da radi, da se zaposli ili je sve to rezervisano samo za ‘umjerenog Zvizdića’ pleme. Iako ga u javnosti oslovljavaju kao nesposobnog, čini se da je Zvizdić jako sposoban čovjek kada je u pitanju njegova uža i šira rodbina. I na kraju, zar predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije već jednom u intervjuu od 21. 2. ove godine kazao: ‘ Ja neću biti na listama SDA, ali ću biti itekako aktivan u predizbornoj kampanji.’ Dakle o kakvom nepotizmu vi onda pričate?

Sve u svemu, zbog kleveta koje ste iznijeli na moj račun u vašem ‘otvorenom pismu’, mislio sam vas tužiti, jer imam dosta neplaćenih režijskih računa pa bi mi dobro došlo tih 5.000 maraka koje bih dobio zbog nanesene ‘duševne boli’. Međutim,  odustao sam od toga kada sam vidio kakvu ste reklamu napravili i meni i ovom sajtu, jer su tek sada posebno čitani tekstovi o Denisu Zvizdiću. Pored toga, Ramazan je, a vidim da ste veliki vjernik koji se vodi onom predajom da se ‘ahbaba tajno posavjetuje pa ako treba i kritikuje, a javno da ga se pohvali ili makar ružno ne govori o njemu’. Valjda ste zbog toga predsjedniku Izetbegoviću poslali ‘prijateljsko otvoreno pismo’?!

Ne bi vam trebalo biti teško da poslušate i šta predsjednik stranke, čiji ste član glavnog odbora,  kaže:  ”Ne tako davno postojao je snažan otpor u javnosti imenovanju Sebije izetbegović na poziciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Taj otpor je bio praćen šutnjom u strukturi SDA, izostankom podrške, čak i komentarima da je imenovanje bilo štetno po stranku. Sebija se borila sama, i izborila. Napravila je preokret u KCUS kakav niko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla nivo zdravstvene usluge. Pokazala je pri tom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i harizmu. I preokrenula javno mnijenje u svoju korist. Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu”.

Pročitajte šta je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH i uporedite sa onim što ste vi napisali.  Nadam se da je ovo ‘Otvoreno pismo’ bilo samo jedan vaš nesmotreni ispad i da vam nije cilj da ispunite san Milorada Dodika koji se nedavno javno hvalio kako je sve bošnjačke lidere ispratio ili na ‘onaj svijet’ ili u političku penziju. Nizali su se Alija Izetbegović, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i sada bi očigledno neko u SDA želio da se toj listi pridruži i Bakir Izetbegović?!

Budući da je prije dva dana objavljena vijest kako se prof. dr. Sebija Izetbegović, također povlači iz unutarstranačke utrke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ovom prilikom još jednom želim iskazati punu podršku njenoj kandidaturi za koju još uvijek nije kasno jer članovi Konvencije SDA  sutra je mogu vratiti na listu.

Izbor sposobne i obrazovane žene u Predsjedništvo BiH bio bi veliki historijski i civilizacijski iskorak za bošnjački narod i našu domovinu. Značilo bi to da smo prevazišli srednjovjekovne stereotipe, da smo zakoračili ka Evropi i usvojili njene vrijednosti. To bi pozitivno utjecalo na imidž naše zemlje i naroda, smanjili bi se pritisci na našu zemlju od strane dijela zluradih međunarodnih faktora koji nam imputiraju ekstremizam, a zasigurno kao žena, Sebija izetbegović bi u EU pronašla dobronamjerne  sagovornice u šefici EU diplomatije Federiki Mogherini i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Zbog svega navedenog predlažem Konvenciji SDA da razmotri mogućnost ponovnog imenovanja prof. dr. Sebije Izetbegović predsjedničkim kandidatom, kao jedinog i najsigurnijeg garanta pobjede na izborima 2018. godine. Ona je kandidat naroda i nada mladih ljudi koja može donijeti promjene u učmalu baru bosanskohercegovačkog društva gdje decenijama gledamo iste likove.

 

 

Amel Jašarević, glavni urednik portala globalcir.com

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Damir

  A gdje ćeš tuđu ženu hvalit moj Amele to je haram i to onaj veliki.

  Reply
 2. Hasan

  Efendic je dobar momak , malo je napravio izleta ali ko radi taj i griješi.

  Reply
 3. Junuz

  To nije zena, to je kraljica-celicna lejdi. Nadam se da ce rukovodstvo SDA razumjeti cinjenicu da jedini kandidat koji ce iznjeti narodno-evropsku buducnost BIH jeste jeste nasa cijenjena doktorica Sebija. Svaka cast, kolumna je za desetku. Pohvala autoru.

  Reply
 4. Junak Bosnjak

  Kolumna razbija, hvale vrijedna analiza. Sebiji podrska, nadam se do ce rukovodstvo SDA razumjeti cinjenicu da je Sebija jedini narodno-evropski kandidat. Zelimo li evropsku BiH a ne feudalnu paradrzavicu podrzat cemo velikog covjeka I borca Sebiju Izetbegovic.

  Reply
 5. Junuz Causevic

  Nadam se da ce rukovodstvo SDA shvatiti da poštovana doktorica Sebija jedina moze izvuci nasu drzavu iz feudalnih kandzi pojedinaca i povesti je ka narodno-evropskom prosperitetu. Celicna Lejdi do pobjede.

  Reply

Komentiraj