EKONOMSKI RAT: EU ne želi da pregovara s pištoljem uperenim u glavu

Evropska unija ima još nedjelju dana do isteka naknadnog roka za uvođenje kaznenih carina na čelik i aluminijum, roka koji je Donald Tramp produžio do 1. juna. Njemački ministar privrede Peter Altmajer postaje gotovo emotivan dok posmatra ruševine transatlantskih odnosa pred kojima stoje Evropljani. „To je teško i kritično polje”, rekao je Altmajer, dodavši da će, ako na kraju ne dođe do dogovora, cijenu morati da plate svi.

Američka i zastava EU

Ministar pokušava da ostane optimista, ali se ne usuđuje da prognozira kako će na kraju da se završi natezanje Brisela i Vašingtona: „Niko ne može da predvidi hoće li doći do pozitivnog rezultata”.

Preovladava skepsa

Komesarka za trgovinu Cecilija Malmstrem, koja u Vašingtonu pregovara po nalogu Evropljana, nije ubijeđena da će predsjednik SAD da se obazire na interese i ponude EU. Ona ne vjeruje da će on još jednom da produži svoj specijalni regulativ, a da li će 1. juna zaista biti uvedene carine – to se prema njenom mišljenju takođe ne može predvidjeti.

Šefovi vlada EU su na samitu u Sofiji ponudili Vašingtonu sljedeće: oni bi bili spremni da generalno razgovaraju o snižavanju carina na industrijske proizvode, o otvaranju tržištâ za javne tendere i o reformi Svjetske trgovinske organizacije. „To kanda neće biti dovoljno”, rekla je Malmstremova poslije svojih posljednjih razgovora u Vašingtonu. A na kraju, dodala je, odluku neće donijeti njen pandan u Vašingtonu Vilbur Ros, već sam predsjednik. A to, kaže, nije dobra vijest.

Ne smije biti ucjene

Peter Altmajer se svakako zalaže za mek odnos prema američkoj agresiji u trgovinskim pitanjima. Njemački ministar naglasio je da ima još samo nekoliko dana da se nađe rješenje u interesu obiju strana. Rekao je i da će učiniti sve da intenzivnim razgovorima ubijedi SAD da odustanu od svoje namjere. Doduše, ni on ne zna hoće li to imati uticaja na predsjednika SAD. „To je težak zadatak, ali moramo iskoristiti svaku mogućnost”. Štajnmajer se, kaže, uvijek zalagao za sporazumno rješenje.

Francuska vlada je u na samitu u Sofiji stavila do znanja da ne želi da pregovara dok joj je u glavu uperen pištolj. Da ne smije biti ucjene. Da Tramp najprije treba da odustane od svojih kaznenih carina, pa da tek onda može da se pregovara. Da međunarodni komentatori upozoravaju da Tramp najbolje razumije jasan jezik i da, kako osjeti tuđu slabost, postaje sve oštriji. A u britanskim novinama su Nijemci čak optuženi za „appeasement”.

Peter Altmajer to odbacuje: „Moraju se uzeti u obzir ekonomske posljedice trgovinskog spora”. On kaže da je prvi put poslije više godina u Evropi ponovo zabilježen privredni rast, ali da je to osjetljiva biljka koju ne smije da ugrozi eskalacija u sporu sa SAD. Ali njemački ministar ne smatra da postoji spor sa Parizom oko najbolje metode u odnosima sa Vašingtonom.

On sebe, doduše, smatra jednim od posljednjih transatlantičara u trenutno vrlo frustriranom Briselu. Kaže da postoji duga tradicija prijateljstva i dobrih bilateralnih odnosa: „Mnogo toga možemo da izgubimo”. U Sofiji je predsjednik Savjeta EU Donald Tusk rekao o SAD: „Pored takvih prijatelja, neprijatelji nam nisu potrebni”.

Tusk je mislio na istupanje Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Ni o tome Altmajer nije mogao da kaže ništa utješno. „Ekstrateritorijalno djelovanje sankcija SAD je problem”.

Evropska unija trenutno ima više gradilišta u SAD o kojima mora da se postara, a rezultat svega toga je – neizvjestan.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj