PREVOZILI ORUŽJE, BORCE I NOVAC U SIRIJU I LIBAN! SAD uvele sankcije iranskim i turskim aviokompanijama

Sjedinjene Američke Države uvele su u četvrtak sankcije protiv više iranskih i turskih kompanija i zrakoplova, za koje navode da su prevozili oružje, borce i novac u Siriju i Libanon.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Sankcije su, prije svega, uvedene protiv četiri iranske zrakoplovne kompanije, prenosi AP. Kompanije kojima su SAD uvele kaznene mjere povezane su s kompanijama Mahan Air i Meraj Air, priopćilo je američko Ministarstvo financija.

Mnuchin: Dvoličnost Irana

U priopćenju se navodi da je sankcioniran i izvjestan broj zrakoplova tih kompanija, kao i zrakoplovi kompanija Caspian Airlines i Pouya Air, prenosi Tanjug.

Washington je zaprijetio sankcijama i zrakoplovnim kompanijama koje tim zrakoplovima daju pravo slijetanja i pružaju im usluge. “Nepoštena praksa koju ove zrakoplovne kompanije primjenjuju kako bi na nezakonit način dobile usluge i američku robu, još je jedan primjer dvoličnosti s kojom iranski režim operira”, priopćio je američki ministar financija Steve Mnuchin.

Washington je sankcije uveo i protiv tri osobe – jedne iz Turske i dvije iz Irana, za koje navodi da su povezane s tim kompanijama i tvrtkama koje se bave zrakoplovstvom.

Ekonomski pritisak na Iran

Ovo su najnovije sankcije SAD-a u pokušaju da ekonomski ‘pritisnu’ Iran kako bi blokirale napore te zemlje da razvije nuklearno oružje, napominje Reuters.

Ranije ovog mjeseca, SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma kojim su 2015. godine Iranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa Teherana.

Iran je zadržao svoj nuklearni program u okvirima odredbi sporazuma sa svjetskim silama, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom prvom izvještaju o Iranu otkad se SAD povukao iz sporazuma sklopljenog 2015. godine.

IAEA je saopćila da su iranske zalihe obogaćenog urana ostale u okviru ograničenja od 300 kilograma utvrđenog sporazumom. Ta je granica u pregovorima određena kako bi se Teheran spriječio da ima dovoljno materijala za izgradnju atomskog oružja.

Posljednji kvartalni izvještaj IAEA-e također je pokazao da je gradnja planiranog reaktora Araka, koji bi mogao proizvesti plutonij za oružje, i dalje obustavljena. U izvještaju koji je predan zemljama članicama IAEA-e čelnik te agencije Yukiya Amano napisao je da je njegovim inspektorima omogućen puni pristup svim mjestima koja su željeli obići.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj