PUTIN NAJAVIO ISTRAGU! Australija i Holandija službeno optužile Rusiju za rušenje aviona Malaysia Airlines

Australija i Holandija i službeno su optužili Rusiju da je odgovorna za rušenje zrakoplova Malaysia Airlines iznad Ukrajine 2014. godine. Ovaj civilni zrakoplov prevozio je 298 ljudi koji su svi poginuli kada je avion na potezu Amsterdam-Kuala Lumpur preletao područje pod kontrolom pobunjenika u Ukrajini.

FILE PHOTO: The reconstructed wreckage of Malaysia Airlines flight MH17 which crashed over Ukraine in July 2014 is seen in Gilze Rijen, Netherlands, October 13, 2015. REUTERS/Michael Kooren/File Photo

Međunarodni tim istražitelja predvođen Holanđanima jučer je završio istragu te ustvrdio da je zrakoplov srušen ruskim raketnim sistemom BUK. Rusija odbija ove tvrdnje te poručuju da oni nisu imali ništa s rušenjem civilnog zrakoplova.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva analizirati zaključke holandskih istražitelja koji tvrde da su našli čvrste dokaze da je ruski vojni raketni sistem ispalio projektil koji je srušio putnički avion MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Putin je to rekao u Sankt Peterburgu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom koji je insistirao da Rusija treba da ima konstruktivan pristup prema izvještaju holandskih istražitelja, prenio je Rojters.

Istražitelji su naveli da su svoje nalaze predstavili Moskvi i da traže odgovore, ali da za sada nisu dobili nijedan.

Međunarodni tim sprovodi krivičnu istragu zatražio je pomoć od svjedoka koji bi mogli da svjedoče o umješanosti ruske vojne 53. brigade.

Kako su naveli, još nisu spremni da imenuju osumnjičene, ali su istakli da su u posljednjoj fazi istrage.

Jedan od dokaza, na osnovu kojeg su izveli zaključak je fotografija jedinstvenog serijskog broja na projektilu, a u identifikaciji porekla rakete koristili su dijelove rakete pronađenih na mjestu nesreće.

“Svi nalazi forenzičke istrage potvrdili su raniji zaključak da je avion MH 17 oboren serijskom raketom 9M38”, navodi se u izvještaju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj