TRAŽI POTPUNO UKLANJANJE NUKLEARNOG NAORUŽANJA! Generalni sekretar UN-a: Svijet na rubu katastrofe

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da potpuno uklanjanje nuklearnog oružja mora biti glavna zadatak ove međunarodne organizacije.

U obraćanju studentima Univerziteta u Ženevi, on je upozorio da je svijet na rubu katastrofe, u kojoj bi, kako je rekao, čitavi gradovi mogli biti izbrisani sa geografske karte, prenosi Anadolija. Tom prilikom je iznio svoj program rada na razoružanju, podsjećajući da u svijetu i dalje rastu troškovi za odbranu.

“Hemijsko oružje se ponovo koristi, a pojavljuje se i novo oružje, kojim upravljaju umjetna inteligencija i autonomni sistemi”, kazao je generalni sekretar UN-a.

Naglasio je kako samo jedna velika greška cijeli svijet dijeli od strašne katastrofe. “Zato je danas potpuno uklanjanje nuklearnog oružja naš prioritet. Oko 15.000 komada nuklearnog oružja leži u skladištima širom svijeta. Stotine su spremne za lansiranje u nekoliko minuta”, rekao je Guterres.

Istakao je da će UN poduzeti sve moguće korake da spriječi upotrebu oružja za masovno uništenje, posebno hemijskog.

Izrazio je i duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik SAD-a Donald Trump otkazao sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Singapuru, koji je bio najavljen za 12. juni.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj