USKORO DVIJE OPERACIONE SALE I UKIDANJE LISTE ČEKANJA! KCUS: Klinika za očne bolesti počela sa primjenom nove metode

Zahvaljujući menadžmentu KCUS na Klinici za očne bolesti je počela primjena anti VGF faktora, koji je neophodan kod svih bolesnika oboljelih od šećernih bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Ova terapija se primjenjuje i kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom, kod povreda i krvarenja u oku. Na ovaj način ćemo ujedno pripremiti pacijenta i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora nije moguće uraditi ovaj zahvat“, rekla je prof. dr. Amila Alikadić Husović, šefica Klinike za očne bolesti KCUS.

Sa dvije operacione sale ukinuti liste čekanja

U isto vrijeme na ovoj Klinici u toku je edukacija mladih doktora koji će raditi na primjeni novih procedura. Planiraju se formirati timovi koji bi bili na raspolaganju 24 sata. To znači, da se neće čekati nijedna indikacija za vitroretiralni zahvat. Nabavkom novog operacionog mikroskopa paralelno ćemo napraviti dvije sale. Jednu za mikro hirurgiju prednjeg segmenta oka i drugu za srednji segment oka. Paralelnim radom ćemo u ove dvije operacione sale i rasporedom timova u toku naredna dva mjeseca u potpunosti ukinuti liste čekanja za vitroretiralnu hirurgiju“, istakla je prof. dr. Alikadić Husović.

Prema njenim riječima, prelazi se na primjenu najmodernijeg ultrazvučnog skidanja mrene sa lećama za prednji segment oka.

„Sa ovim lećama pacijent će moći vidjeti na daljinu, blizinu i srednju udaljenost. Više neće biti potrebno da se postoperativno nose naočale. Za ovi metodu već imamo educiran kadar. Uz podršku prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice imamo plan da dijagnostika urođenih anomalija kod djece počne odmah nakon rođenja“, pojasnila je prof. dr. Amila Alikadić Husović.

Uskoro nabavka ultrazvuka

Klinika za očne bolesti ima namjeru nabaviti i ultrazvuk s kojim se dijagnosticiraju maligni procesi u oku.

„Do sada su pacijenti za neke metode morali zdravstvenu uslugu tražiti van BiH i plaćati ogromna sredstva. Klinika za očne bolesti KCUS uskoro će vratiti svoje mjesto u oftalmologiji“, poručila je Amila Alikadić Husović.

 

 

(Global CIR)

 

 

Komentiraj