KONVENCIJA SDA U SARAJEVU: Potvrđena dva kandidata, rad konvencije zatvoren za javnost, čeka se objava rezultata

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović obratio se na današnjoj Konvenciji SDA pred 207 prisutnih članova koji će u nastavku sjednice izabrati kandidata za člana Predsjedništva BiH i predstavio izbornu platformu pod nazivom “Agenda SDA BiH 2026”.

Izetbegović je rekao da su kratki periodi kada SDA nije bila dio vlasti i da su u tom trenutku počinjene ogromne greške poput pristajanja na Talinske uslove i odbijanja Aprilskog paketa.

“Nije bilo lako definisati mehanizam koordinacije i druge mehanizme koji su čekali na pokretanje skoro deceniju. To smo učinili u ovom mandatu”, rekao je Izetbegović posjećajući i na usvajanje seta zakona o akcizama i Zakona o radu FBiH.

On je kazao da je predizbornom platformom 2014. godine fokus je stavljen na ekonomske teme i da je na osnovu te platforme izrađena reformska agenda.

“Implementacije je tekla otežano, ali su pomaci napravljeni. Usvojeni su brojni zakoni i registri. Postignut je nagli rast namjenske industrije za tražište i za ne daj Bože”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA je članovima Konvencije kazao da je uz sve krize, usporavanje i otpore učinjeno mnogo u proteklom mandatu, te da su sve to učinili članovi Stranke demokratske akcije.

“To mogu samo oni koji umiju složiti suprotstavljene interese na način da se izgubi malo, a dobije mnogo. Povukli smo BiH u pravom smjeru. To smo učinili mi u ovom mandatu”, poručio je Izetbegović.

On je rekao da je BiH u poziciji u kojoj se vidi cilj zbog čega je predložio da se izborna platforma odnosi do 2026. godine. Kako kaže do te godine BiH može se učiniti razvijenom zemljom i zemljom pomirenih naroda.

“To konkretno znači da do kraja 2018. godine odgovoriti na dodatna pitanja EU i početko 2019. godine dobiti kandidatski status i krenuti u pregovaranje”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da će BiH morati prilagoditi zakonodavstvo evropskom zakonodavstu. Kako kaže, plan je da Oružane snage BiH podignu stepen spremnosti isto kao i podići namjensku industriju.

Dodao je da BiH treba reorganizovati u ekonomske regije, implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, izvršiti poreska rastrećenja, unaprijediti obrazovni sistem (dualni sistem obrazovanja) u skladu s potrebama tržišta, raditi na jačanju vladavine zakona i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, administraciju do 2026. godine svesti na broj od 35 hiljada uposlenih na svim nivoima, unaprijediti zdravstveni sistem, dovršiti izgradnju autocesta na trasi 5C, izgraditi autoput Sarajevo-Beograd.

Istakao je važnost izgradnje aerodroma u Bihaću, modernizaciju rudnika, izgradnje hidroelektrane Vranduk, povećanja BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza.

Ocijenio je da u svemu ovome nema nikakvog politikanstva i da je ovo proces koji je realan.

Kako kaže, sve ovo dovelo bi do 2026. do povećanje prosječne plaće do 1.450 KM i broja zaposlenih sa sadašnjih 750.000 do 1.000.000.

Izetbegović je rekao da će Agenda SDA 2026. izgledati nekim nerealno, ali da je dosta toga izgledalo nerealno poput činjenice da je zatvorenik postao predsjednik.

“Nerealno je i da će se skoro goloruk narod uspjeti oduprijeti dobro naoružanom agresoru. Izgledalo je nemoguće da će se vojske koje su ratovale ikada ujediniti, pa smo ih ujedinili u Oružane snage BiH”, rekao je Izetbegović.

Što se tiče broja zaposlenih, on je podsjetio da je obećao 100 hiljada radnih mjesta za deset godina i da je za tri godine otvoreno 15 hiljada novih radnih mjesta.

Rekao je da je slogan u SAD-u bio “Yes, we can” i da SDA neće preuzimati tuđe slogane, ali da može reći: “Boga mi i mi iz SDA itekako možemo”.

Rad Konvencije zatvoren za javnost

Nakon Izetbegovićevog govora uslijedio je izvještaj stranačke izborne komisije u kojem su potvrđene stranačke kandidature Šefika Džaferovića i Safeta Softića za bošnjačkog člana Predsjedništva, a potom je rad konvencije zatvoren za javnost.

Stranački kandidat koji na tajnom glasanju osvoji natpolovičnu većinu glasova bit će predsjednički kandidat SDA na izborima 2018.

(Global CIR)

Komentiraj