PORUKA TRUMPU! Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

To je drugi susret južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u mjesec dana.

Do njega je došlo u vrijeme dok obje strane ulažu napore da se povijesni summit SAD-a i Sjeverne Koreje ipak održi.

Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured.

Rezultate razgovora Moon će objaviti u nedjelju ujutro, dodaje se u priopćenju.

Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se čini, dan kasnije ipak predomislio.

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je S.Koreja rekla da je “potpuno” demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka “doista vrijedna žaljenja”, ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman “sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem”.

S.Koreja je nekoliko dana prije zamrznula pregovore s južnim susjedom i sama zaprijetila otkazivanjem summita zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Razljutila ju je i izjava američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je S. Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekaoda bi S. Koreja mogla završiti kao Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati.

Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj