IZRAELSKI PARLAMENT RAZMATRA NOVI ZAKON: Zabraniti fotografisanje i snimanje vojnika na dužnosti

U jeku globalne osude upotrebe smrtonosne sile protiv palestinskih prosvjednika u Gazi, dužnosnici izraelskog parlamenta predložili su nacrt zakona koji bi u stvari spriječio prikupljanje dokaza koji se odnose na kršenje ljudskih prava i  druge zloupotrebe pripadnika izraelske vojske.

Izraelski parlament, Knesset, sazvat će u četvrtak sjednicu kako bi raspravljali o prijedlogu zakona koji bi zabranio fotografisanje  ili snimanje izraelskih vojnika na dužnosti.

Zakon predlaže petogodišnji zatvorsku kaznu za bilo koga ko je ” fotografirao i / ili snimao vojnike tokom njihovih dužnosti s namjerom da potkopava duh vojnika IDF-a i stanovnika Izraela”, a desetogodišnji zatvorske kazne za bilo koga ko “namjerava naštetiti državnoj sigurnosti”.

Zakonom bi bila kažnjiva i distribucija fotografija ili video sadržaja na društvenim mrežama ili medijima, čime bi skandaloznim mjerama Izrael učinkovito ometao novinarski rad i ograničavao slobodu štampe.

Prema Robertu Ilatovu, članu Knesseta i inicijatoru zakona, predloženi  zakon je “odgovor na ljevičarsko uznemiravanje izraelskih vojnika , dok su gušili nasilne demonstracije Hamasa na granici Gaze”.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj