DRAMA U ITALIJI? Predsjednik odbio imenovati ministra ekonomije iz reda euroskeptika, koalicija će tražiti njegov opoziv

Mandatar za sastavljanje talijanske vlade Giuseppe Conte odustao je od pokušaja da predloži buduće ministre, nakon što je predsjednik države Sergio Mattarella odbio njegov prijedlog za ministra gospodarstva.

Nakon što talijanski predsjednik Sergio Mattarella danas nije prihvatio jednog od predloženih ministara, zbog čega je propalo sastavljanje nove talijanske vlade na čelu s Giuseppeom Conteom, lider Pokreta pet zvjezdica Luigi Di Maio najavio je da će tražiti Mattarellin opoziv.

U istupu na Facebooku Di Maio je kritizirao odluku predsjednika da na prihvati za ministra gospodarstva Paola Savonu, čovjeka koji je izraziti euroskeptik i zalaže se za izlazak Italije iz eurozone. Di Maio zamjera predsjedniku što ne poštuje volju parlamentarne većine što ju uz Pokret pet zvjezdica čini i Lega na čelu s Matteom Salvinijem.

Mogući i novi izbori

Od početka ožujka, nakon ishoda parlamentarnih izbora, Italija je bez Vlade, a Di Maio nakon ovog raspleta tvrdi kako se na sve moguće načine želi onemogućiti ulazak Pokreta pet zvjezdica u Vladu.

I dok Di Maio najavljuje mogući zahtjev za opozivom, iz ureda talijanskog predsjednika stigla je informacija kako bi u ponedjeljak mandat za sastavljanje vlade mogao biti povjeren Carlu Cottarelliju, 62-godišnjem ekonomskom stručnjaku koji je u vladi Mattea renzija bio posebni p ovjerenik za provedbu ušteda. U jednom od svojih javnih istupa ustvrdio je kako u Italiji postoji više od 30.000 nepotrebnih državnih, regionalnih i gradskih poduzeća-društava.

Istovremeno pojavila su se i nagađanja da bi mogli biti raspisani novi parlamentarni izbori.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj