ROBA POVUČENA SA POLICA: Katar zabranio proizvode iz Saudijske Arabije i država koje ga bojkotuju već godinu dana

Katar je naredio svim trgovinama u zemlji da povuku s polica robu iz grupe zemalja predvođene Saudijskom Arabijom, koje od prošle godine bojkotuju Dohu.

Direktiva Ministarstva privrede odnosi se na proizvode iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta. Inspektori će obilaziti trgovine kako bi se uvjerili da se direktiva Ministarstva primjenjuje.

Katarska vlada želi i da prekine uvoz saudijskih mliječnih proizvoda preko trećih zemalja. Radi se o “zaštiti bezbjednosti potrošača”, naglasile su vladine Službe za komunikaciju.

“Katar vodi trgovinsku politiku u skladu sa svim multilateralnim i bilateralnim sporazumima”, dodao je isti izvor.

Direktiva je objavljena nekoliko dana prije godišnjice velike diplomatske krize između Katara i Saudijske Arabije i njenih saveznika. Prije nešto manje od godine, 5. juna 2017. Saudijska Arabija Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom.

Optuživali su vlasti ove zemlje da podržavaju radikalne islamističke grupe i da se ne distanciraju dovoljno od Irana. Te države su zatim proglasile trgovinski bojkot Katara koji odbacuje sve te optužbe i tvrdi da ova grupa država nastoji da utiče na promjenu režima u Dohi.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj