SUSRET SUPROTSTAVLJENIH FRAKCIJA! Macron u pokušaju da ujedini Libiju sprema samit

Libijski rivali će se susresti u Parizu u utorak u novom pokušaju postizanja saglasnosti o mapi puta za rješavanje nesuglasica i otvaranje puta ka izborima koje traže Ujedinjene nacije, prenosi Reuters. Specijalni predstavnik UN Ghassan Salame vodi posljednji u nizu pokušaja da se ujedini i stabilizira zemlja.

Salame je rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da je odustao o pokušaja promjena mirovnog ugovora iz 2015. godine te da će se fokusirati na održavanje izbora naredne godine. „Kada budemo imali ovu mapu puta za izbore, to će značiti da su se sve strane usaglasile o narednim koracima“, rekao je savjetnik predsjednika francuske novinarima u Parizu.

Na pregovore su pozvani premijer Fayez al-Sarraj, komandant istočne Libije Khalifa Haftar, Aguila Saleh, predsjedninik istočnog Predstavničkog doma te Khaled Al-Mishri, predsjednik Visokog državnog vijeća.

Na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Pariz se uključio u pokušaje postizanja konačnog dogovora u Libiji. Jedna od tačaka o kojima će se razgovarati je formiranje zajedničke centralne banke i vojske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj