‘TURSKI TOK’ NA PRAGU EVROPE: Nova italijanska vlada želi dobavljati plin preko Bugarske

Realno je da gasovod “Turski tok” bude produžen od Bugarske do Italije, izjavio je poslanik Parlamenta Italije iz partije “Liga” Paolo Grimoldi na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

REUTERS

Italijanski ekonomski interes

“Potreban je novi sporazum kako bi ’Turski tok‘ došao iz Bugarske u Italiju, jer Rusija ima ne samo ekonomski, već i politički interes”, rekao je Grimoldi, čija partija je dio vladajuće koalicije u Italiji. On je objasnio da gas koji kupuje Italija stiže preko Ukrajine. Prema mišljenju italijanskog političara, ta ideja se realizuje. On je naglasio da je Italija ekonomski zainteresovana za to.

Prema njegovim riječima, ranije italijanske vlasti su se više brinule o dobrim odnosima unutar Evrope, nego o interesima svoje zemlje. Međutim, sada je u zemlji nova Vlada koja namjerava da se brine o interesima sopstvene zemlje, rekao je on. “Naši interesi su direktna saradnja sa Rusijom i njenim vlastima”, dodao je Grimoldi.

Jeftiniji gas za Ankaru

Jučer su “Gasprom” i Vlada Turske potpisali protokol o izgradnji kopnenog dijela drugog kraka “Turskog toka”. Ruska kompanija je naglasila da taj dokument omogućava da se pređe na praktične korake za izgradnju gasovoda do EU. Za izgradnju kopnenog dijela odgovaraće zajednička kompanija “Turkakim gaz tasima A. S.” koja je izgrađena na partnerskoj osnovi.

Jedan izvor u februaru otkrio je da je problem dozvole možda povezan s razgovorima između Gazproma i Botasa o mogućoj povoljnijoj cijeni za ruski gas.  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije u subotu rekao je da su Turska i Rusija postigli retroaktivni sporazum za 10,25 posto popusta na prirodni  gas  koji Ankara kupuje od Moskve.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj