DOK TEL AVIV I MOSKVA ŠUTE, MEDIJI JAVLJAJU: Ruski avioni iznad Libana presreli izraelske i primorali ih da se udalje

Izraelski mediji su, pozivajući se na libanske i ruske izvore, naveli da su dva aviona izraelskih vazduhoplovnih snaga F-15 presreli avioni Suhoj Su-34 iznad Tripolija i primorali ih da se udalje. Ni Rusija, ni Izrael nisu zvanično potvrdili te izvještaje.

Objavljen je video snimak na kome se vidi kako ruski avioni nadlijeću Liban, ali nema izraelskih letjelica.

Izraelski Hadašot News javlja da su ruski avioni možda učestvovali u vježbama iznad obale Sredozemnog mora u Libanu i Siriji ali su morali da slete zbog lošeg vremena. Al Masdar News je javio da je to prvi put poslije više mjeseci da su ruski avioni ušli u libanski vazdušni prostor iz Sirije. Ta novinska agencija dodaje da se ne zna razlog misije.

Izraelski avioni navodno često lete iznad Libana u izviđačkim misijama. Uz to mnogi izraelski napadi iz vazduha na ciljeve u Siriji izvedeni su iz libanskog vazdušnog prostora.

Prošle nedjelje je komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga Amikam Norkin izjavio da su izraelski avioni tipa F-35 stelt izveli vazdušne udare najmanje dva puta.

On je pokazao fotografiju tog borbenog aviona kako leti iznad Bejruta, što bi se moglo shvatiti kao prijetnja libanskom proiranskom pokretu Hezbollahu.

Početkom ovog mjeseca premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da nema razloga da se vjeruje da će Kremlj ograničiti slobodu izraelskih operacija u regionu.

Zbog ruskog prisustva u Siriji Izrael i Moskva su u septembru 2015. uspostavili mehanizam da se izbjegnu sukobi i potencijalno fatalno nerazumijevanje.

Međutim, taj sistem je ograničen, kako tvrdi neimenovani zvaničnik izraelskih vazduhoplovnih snaga.

Izrael ne informiše Ruse prije napada na Siriju, niti Izraelci znaju ruske planove. Zato se kaže da se ne radi o saradnji već o bezbjednosim mjerama kako se dvije strane ne bi međusobno povrijedile, naveo je isti izvor.

 

(Global CIR /Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj