KRŠENJE SUVERENITETA I PRIJETNJA SIGURNOSTI: Kina protjerala dva američka broda iz Južnog kineskog mora

Kina je prosvjedovala protiv prisutnosti dva američka ratna broda nakon incidenta u nedjelju u Južnokineskom moru, zoni na koju pravo polaže više zemalja. 

U izjavi danoj u nedjelju navečer, glasnogovornik kineske diplomacije Lu Kang izvijestio je da su se dva američka plovila, razarač Higgins i krstarica Antietam, približili otocima Paracel (Xisha na kineskom) na koje pravo polaže Kina.  Kineska mornarica naredila im je da odu i protjerala ih, javila je novinska agencija Xinhua. 

Američka mornarica redovito provodi operacije “Sloboda plovidbe” u Južnokineskom moru, gdje Peking gradi vojna postrojenja na umjetnim otočićima kao podršku teritorijalnim pretenzijama.

U toj strateškoj zoni odvija se gotovo trećina svjetske trgovine.

Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more uprkos međunarodnoj arbitraži iz 2016. koja mu nije dala za pravo. Na različite dijelove zone pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

“Kina odlučno poziva SAD da smjesta prekine taj tip provokacija koje krše kineski suverenitet i prijete njegovoj sigurnosti”, izjavio je Lu.

Peking je sa svoje strane početkom maja postavio rakete na arhipelagu Spratli, smještenom južno od ostrva Paracel, javila je američka mreža “CNBC” pozivajući se na izvore bliske bezbjednosnim službama.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj