TRAJNO AMERIČKO VOJNO PRISUSTVO U EU?! Poljska želi američku vojnu bazu na svojoj teritoriji i spremna je platiti bogatstvo

Varšava želi američku zaštitu od eventualnog napada Rusije i za to je spremna  platiti i dvije milijarde dolara, navodi se u prijedlogu ministarstva odbrane. Prema tom prijedlogu, Varšava želi da ponudi novac Americi kako bi se na poljskoj teritoriji našla stalna američka vojna baza.

kolaž poljska američka vojska

– Ovaj prijedlog pokazuje očiglednu i nedvosmislenu potrebu za stalnim raspoređivanjem vojne divizije SAD-a u Poljskoj. Obaveza Poljske je da pruži značajnu podršku koja bi mogla da dostigne 1,5-2 milijarde dolara, putem izgradnje zajedničkih vojnih objekata i osiguranja lakšeg premještanja američkih snaga – navodi se u dokumentu, a prenio je sajt “Politiko”.

Poljska je spremna da “podijeli breme rashoda za odbranu i rješenje učini mnogo isplativijim za Vladu SAD-a i umanji eventualne brige u Kongresu”.

Jasna i neposredna opasnost?

Poljska ponuda odražava dugogodišnju želju u Varšavi da izgradi bliže bezbjednosne odnose sa Sjedinjenim Državama i vidi “američke čizme” na svojoj teritoriji. Ta želja datira još od ulaska Poljske u NATO 1999. godine, ali je sada dodatno pojačana zbog ruske aneksije Krima prije četiri godine i agresivnog položaja prema savezu.

Poljska inicijativa dolazi nešto više od mjesec dana prije nego što će se rukovodioci NATO-a okupiti u Briselu na samitu.

Kako navodi “Politiko” ona će sigurno  uznemiriti Rusiju, a evropski saveznici koji žele da poboljšaju odnose sa Moskvom, kao što su Italija, a ponekad i Njemačka, biće skeptični prema njoj. Poljska je trenutno domaćin američkim oružanim snagama i jedinicama NATO-a, koji su stacionirani u toj zemlji na rotacionoj osnovi.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa pritiska saveznike iz NATO-a da povećaju svoje odbrambene budžete do 2 procenta BDP-a, kako to sugeriše savez. Poljska je na nivou od 2% ili više od 2015. godine.

Kancelarija za medije Ministarstva odbrane Poljske potvrdila je da je radni dokument pod nazivom “Prijedlog za trajno prisustvo SAD-a u Poljskoj” od 2018. godine verodostojan i rekla je da on nije klasifikovan kao “poverljiv”.

Dokument sadrži informacije o predloženim lokacijama vojnih baza, bolnica – uključujući njihove kapacitete – i moguće škole, pa čak i teretane za porodice osoblja vojnih baza. Taj prijedlog je poslat u Bijelu kuću i Kongres SAD.

Dominik Smirgala, koji je služio kao zamjenik bivšem ministru odbrane Antoniju Maćereviču u čije vrijeme je prijedlog počeo da dobija oblik prošlog ljeta, rekao je za poljski sajt “Onet” da su na skici prijedloga radili viši vojni zvaničnici i oficiri.

Predsjednik neobaviješten

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je prijedlog poslat u Vašington, prije nego što su se uopšte konsultovali sa ministarstvom spoljnih poslova i – što je još značajnije – bez znanja predsjednika Andžeja Dude, koji je istovremeno i glavnokomandujući poljske vojske.

– Dokument nije zahtijevao detaljan aranžman sa Ministarstvom spoljnih poslova – navedeno je u saopštenju ministarstva odbrane.

Duda je izašao iz vladajuće desničarske stranke “Pravo i pravda”, ali se ponekad sukobljava sa njom oko unutrašnjih političkih pitanja, kao što je reforma pravosuđa.

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] podršku i ‘vojnu prisutnost’? Poljska je nedavno ponudila SAD-u da na njenom tlu bude izgrađena stalna američka baza i čak je spremna platiti njenu izgradnju i kasnije održavanje. Očigledno se poljski politički […]

Komentiraj