(VIDEO) PREKO NOĆI POSTAO ZVIJEZDA PARIZA: Migrant iz Malija spasio dijete s balkona i oduševio Francuze

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo (Anne Hidalgo) pohvalila je herojstvo migranta iz Malija koji se popeo na fasadu četverospratne zgrade u sjevernom dijelu grada da bi spasio dijete koje je visjelo s ograde.

Hidalgo je rekla da će grad podržati njegov napor da se naseli u Francusku. Videosnimak prikazuje kako se Mamudu Gazama (Mamoudou Gassama) brzo popeo i dohvatio dijete dok su ga prolaznici burno pozdravljali.

Snimak se brzo raširio po društvenim mrežama, a komentatori su već dali nadimak heroju Spajdermen (Spiderman).

Gazama je dobio poziv da danas dođe u Jelisejsku palaču, na sastanak s predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom).

– Čestitke Mamudu Gazami na njegovom herojskom djelu kojim je spasio život djeteta – napisala je Hidalgo na Twitteru i dodala da mu je lično zahvalila u telefonskom razgovoru. 

Ona je rekla da je Gazama rekao da je stigao u Francusku prije nekoliko mjeseci i da želi ostati u Francuskoj.

– Odgovorila sam da je njegov herojski postupak primjer za sve građane i da je grad Pariz spreman da ga podrži u naporima da ostane u Francuskoj – napisala je Hidalgo.

List “Parisien” piše da je Gazama šetao kada je vidio da se ljudi okupljaju ispred jedne zgrade i da je potom stupio u akciju.

– Uradio sam to jer se radilo o djetetu. Popeo sam se i, hvala Bogu, spasio ga – rekao je Gazama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj