ŽELI TEHNOKRATSKU VLADU: Matarela pozvao bivšeg direktora MMF-a na razgovor

 Italijanski predsjednik Serđo Matarela pozvao je bivšeg visokog zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda Karla Kotarelija na razgovor u ponedjeljak, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Matarela pozvao bivšeg direktora MMF na razgovor

Takav potez nagoviještava da bi Matarela mogao od Kotarelija da zatraži da bude na čelu tehnokratske vlade, navodi Rojters.

Većina političkih partija u Italiji ranije je saopštila da neće podržati trehnokratsku vladu u parlamentu i da će insistirati na raspisivanju prijevremenih izbora na jesen, ukoliko na čelo ne dođe koaliciona vlada, podsjeća Rojters.

Prethodno je mandatar za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konte vratio sinoć mandat predsjedniku Matareli, nakon što je ovaj odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije.

Konte, slabo poznat profesor prava bez političkog iskustva, predao je listu ministara Matareli u pokušaju da okonča dvomjesečni politički ćorsokak, u kojem se našla Italija poslije izbora.

Predsjednik je, međutim, odbio 81-ogodišnjeg euroskeptičnog ekonomistu Savonu, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvjezdica.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj