‘EVROPSKE VRIJEDNOSTI’ VIŠEGRADSKE GRUPE: Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU, kako integrisati migrante kada su korijeni Evrope kršćanski

Bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg smatra da je Evropska unija najveći uspjeh koji je ikada postignut i dodaje da bez Hitlera i Staljina nikada ne bi došlo do evropskog ujedinjenja

Sada ponovo mislimo da možemo savladati sve nacionalno, zato što je sjećanje na obojicu izblijedelo, rekao je on na konferenciji o evropskim vrijednostima u Ambasadi Mađarske u Beču.

Švarcenberg je kazao da je zato njegova najveća nada za Evropu ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Vjerujem u Evropu – poručio je on dodajući, da ima probleme sa pojmom vrijednosti, jer je on suviše nejasan, zbog čega radije voli “pravila”.

Prethodno je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič, u svom govoru, zatražio više privrženosti vrijednostima, jer globalizaciju mnogi smatraju kao prijetnju, a manji broj kao šansu.

Kako da integrišemo migrante ako ne možemo da im prikažemo pozitivne vrijendosti. Vjerovati u Boga je lična odluka, hrišćanski korijeni Evrope su činjenica – poručio je on.

Posebna evropska vrijednost je stvaranje zajedništva kroz razlike, rekao je bivši poljski državni sekretar za kulturu i visoko obrazovanje Aleksander Bobko.

Direktor agencije EU za osnovna prava Majkel Oflaherti rekao je da sloboda govora ne smije da se dovodi u pitanje, a da postoji problem da se ne kažnjava govor mržnje.

– Takođe ne može nikada biti evropska vrijednost da se uskrati pravo na azil – poručio je on dodajući da je hrišćanstvo važno za evropsku historiju, ali da ono danas konkuriše sa drugim vjerama, zbog čega je važno pobrinuti se za neutralnost.

 

(Global CIR /Agencije)

Komentiraj