KONFERENCIJA U PARIZU DONIJELA REZULTATE: Izbori u Libiji 10. decembra

Francuski predsjednik Emmanuel Macron okupio je u utorak četiri glavna sudionika libijskog sukoba u pokušaju pronalaženja izlaska iz krize u toj zemlji još uvijek uronjenoj u kaos, sedam godina nakon pada Moamara Gadafija.

“Zbog sigurnosti, naš je interes poraditi na stabilnosti Libije. Zato oko stola okupljam sve sudionike danas u Elizejskoj palači”, napisao je na Twitteru Macron po njihovu dolasku u predsjedničku palaču.

Premijer vlade nacionalnog jedinstva Fajez al-Saraž i njegov suparnik Kalifa Haftar sastali se se ponovno na inicijativu francuskog predsjednika i pod pokroviteljstvom UN-a, deset mjeseci nakon susreta u La Celle-Saint-Cloud blizu Pariza 25. srpnja 2017.

Ovog puta im se pridružio predsjednik Zastupničkog doma Agila Salah, sa sjedištem u Tobruku, koji ne priznaje vladu u Tripoliju, kao i Državnog vijeća, koji odgovara gornjem domu u Tripoliju, Haled al-Mešri.

“Razdoblje kroz koje prolazimo nameće odluke”, naglasio je Emmanuel Macron ugošćujući Saraža. Inzistirao je na “spremnosti na pomirenje dopustivši suverenim narodima da se izjasne”.

Prisutni su i predstavnici 20 država, uključujući susjede Libije, regionalne i evropske sile, SAD i međunarodne organizacije. Konferencija se održava pod okriljem UN.

Pao dogovor o izborima

Suparničke libijske frakcije postigle su dogovor o održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora 10. decembra, rekao je savjetnik libijskog premijera Fayeza Al-Sirraja tokom sastanka u Parizu.

On je rekao da je postignut sporazum o “finalizovanju ustavne osnove za izbore” do 16. septembra, prenijeli su mediji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj